Dünya realitesi ve piyasalar ayrışıyor

Atilla Yeşilada – 08.09.2016

Dünya ekonomisinin büyümediği, rezerv para merkez bankalarının QE politikaları ile zar-zor ayakta durduğu bir dönem daha uzun süre devam edecekken, politik riskler gözle görülür ölçüde artıyor. Ama, negatif DİBS getirilerinin azdırdığı risk iştahı sayesinde mali araçların fiyatları yükselmeye devam ediyor. Dünya realitesi ile piyasa algısı arasında bu ayrışma çok tehlikeli.  Eğer piyasalar gerçekten öngörülebilir bir yarını fiyatlara yansıtma mekanizması ise, korkulacak bir şey yok, dünyayı çok parlak bir gerçek bekliyor. Yok, piyasalar yanılıyorsa, yaşanacak şoklar panik atakları, hatta finansal  krizlere neden olarak yeni bir küresel resesyonun da yolunu açabilir.

Dün JP Morgan ve Markit Eylül global imalat sanayi PMI anketi açıklandı. Düzenleyicilere göre dünya ekonomisi %1’den %2’ye hızlandı sadece. Bir kaç yıl önce %4 veya daha hızlı büyürdü bu İhtiyar Gezgen. Fitch de Global Görünüm Raporu açıkladı. Gelişmiş Ekonomiler 2016-2018 döneminde iyice yavaşlarken, para politikası etkinliğini yitiriyor. BRIC başta Gelişmekte Olan Ülkeler (GOÜ, Piyasalar = GOP) ise sadece “istikrar kazanıyor”.  Evet, Fitch’in yapabildiği en iyi yorum bu, hızlanma filan yok.  Bu sene ekonomilerine giren 120 milyar dolardan fazla sıcak paraya rağmen GOÜ sadece istikrar kazanıyor.

GOÜ’de mutedil iyileşmenin ardında yatan gerçek ise tonlarca yeni borç. Özetle, dünya ekonomisi çok kırılgan ve finansal piyasalarda bir panik atağı başlaması halinde reel ekonomiye yansımaları resesyonu başlatabilir.

Devamı için TIKLAYINIZ!