Akçansa Hisse Yorumu / Şeker Yatırım – (11.01.2023)

Öneri: AL

Kapanış Fiyatı: 51,85 TL
Hedef Fiyat: 77,60 TL
Getiri Potansiyeli: %50

2023 yılında şirketin satış gelirlerini yıllık bazda yaklaşık %59 oranında büyüyebileceğini düşünüyoruz. 2023 yılsonunda Akçansa’nın 13,8mlr TL satış geliri, 2,1mlr TL FAVÖK ve 1,2mlr TL net kâr elde edebileceğini tahmin ediyoruz. Bu beklentilerle; Akçansa için değerlememizi ve makro tahminlerimizi gözden geçirerek 43,40 TL seviyesinde olan 12 aylık pay başına hedef fiyatımızı 77,60 TL seviyesine revize ediyoruz. Hedef fiyatımızın 09 Ocak 2023 itibarıyla %50 oranında getiri potansiyeli taşıması nedeniyle “AL” önerimizi sürdürüyoruz.

Akçansa, pandemi etkileri nedeniyle daralan inşaat sektörü faaliyetlerine rağmen 2021 yılında özellikle yurt içinde artan talebin de desteğiyle operasyonel verimliliğini artırmıştır. 2022 yılının ilk dokuz aylık döneminde satış hacimlerini artıran Akçansa, yurt içi satışlarda gözle görülür artışın desteğiyle satış gelirlerindeki güçlü büyümeyi devam ettirdi. 9A22’de daha yüksek iç talep ve klinker ihracatından çimentoya geçiş nedeniyle çimento satış hacmi yıllık bazda yaklaşık %4 oranında artışla 5,5mn ton seviyesine, hazır beton satış hacmi yıllık bazda yaklaşık %5 oranında artışla 1,9mn m³ seviyesine ulaşmıştır. Akçansa’nın, satış gelirleri ise yıllık bazda yaklaşık 2,9x büyüyerek 5.870mn TL olarak gerçekleşmiştir.

2022 yılının ilk çeyreğinde keskin bir şekilde artan enerji fiyatları, sonraki çeyreklerde de yüksek seyrini sürdürdü. 2023 yılında enerji fiyatlarında yüksek seyrin devam edebileceği öngörülmektedir. Şirket, yakıt ve elektrik maliyetlerini yerel kömür ve alternatif yakıt kullanımıyla dengelemeye çalışmaktadır. Alternatif yakıt kullanımındaki %1 oranında artış şirket maliyetlerinde yılda yaklaşık 10mn TL tutarında avantaj sağlamaktadır ve şirketin 9A22’de alternatif yakıt kullanımı yıllık bazda yaklaşık %3 oranında artış göstermiştir. Alternatif yakıt kullanımına yönelen şirketin, yabancı para birimlerindeki aşırı değerlenmenin de etkisiyle yüksek seyreden enerji fiyatlarının marjlar üzerindeki baskıyı sınırlamaya çalışmaktadır.

Yeni sosyal konut projelerinin geliştirilmesine bağlı olarak önümüzdeki yıllarda kalıcı bir iç talep sıkıntısıyla karşılaşılacağını düşünmüyoruz. Diğer taraftan ihracat kabiliyetine sahip olan Akçansa’nın talep dinamiklerine bağlı olarak üretimini ihracata kaydırabilme imkânına sahip olmasının fiyatlama ve talebe bağlı olumsuzlukları telafi edebileceğini düşünüyoruz. Alternatif yakıt kullanımının da şirketi, 2023 yılında yüksek seyretmesi beklenen enerji fiyatlarına karşı avantajlı konumda tutabileceğini düşünüyoruz.

Alternatif yakıt kullanımı ve ihracata yönelebilme kabiliyeti şirket karlılığını ve marjlarını destekleyebilecek unsurlar olarak öne çıkmaktadır. Enerji fiyatlarında yaşanabilecek artışlar ve küresel resesyon nedeniyle talebin zayıflaması ise risk unsuru oluşturmaktadır.

Kaynak: Şeker Yatırım