Akbank 2017 / 6 Aylık Bilanço Analizi / Vakıf Yatırım – (27.07.2017)

Beklentiye paralel net kar (=)

Akbank 2Ç17 için 1,48 mlr TL olan beklentimize paralel ve Research Turkey konsensüs tahminlerinin %4 üzerinde 1,50 mlr TL net kar açıkladı. Bu rakam bir önceki çeyreğe göre %7, yıllık bazda ise %13 yükselişe işaret etmektedir. Banka’nın 2Ç’de net faiz ve net komisyon&ücret gelirlerindeki artışın yanı sıra karşılık giderlerindeki düşüş net kardaki yükselişi destekleyen faktörler oldu. Piyasa beklentilerine paralel 2Ç sonuçlarının hisse üzerine etkisini nötr olarak değerlendiriyoruz. Akbank için hedef fiyatımızı 9,20 TL, kısa vadeli önerimizi “Endekse Paralel Getiri” olarak koruyoruz.

– 2Ç’de de büyümeyi TL ticari krediler destekledi. Akbank’ın toplam kredi hacmi 2Ç’de ağırlıklı olarak TL kredilerdeki büyüme sayesinde çeyreksel bazda %0,7 artış göstermiş ve sektörün altında büyüme performansı göstermiştir. TL kredilerde büyüme ise daha çok %5,4 ile ticari kredilerde gerçekleşirken, perakende krediler ise sınırlı artış kaydetti. Banka’nın mevduat büyümesi 2Ç’de sektöre paralel %4,6 olurken, kredi-mevduat oranı (KMO) bir önceki çeyreğe göre yaklaşık 4 bp gerileyerek %100 ile sektör ortalamasının altında kalmaya devam etti.

– TL mevduat maliyetlerinde artış dikkat çekici. 2Ç’de TL kredi getirilerinde artışın devam etmesine karşın TL mevduat maliyetlerinde hızlı yükselişin etkisi ile Akbank’ın kredi-mevduat farkı çeyreksel bazda yaklaşık 50 bp daraldı. Ancak Banka’nın 2Ç’de %8 olarak belirlenmiş olan yıllık enflasyon tahmini güncellenerek %9,50 olarak dikkate alınması nedeniyle 1Ç’de 340 mn TL olan TÜFE’ye endeksli tahvillerden gelirlerinin 2Ç’de 444 mn TL’ye çıkması Net Faiz Marjı (NFM)’nı olumlu etkiledi. Böylece Net Faiz Marjı (NFM) bir önceki çeyreğe göre sınırlı değişim gösterdi ve bankanın Net Faiz Gelirleri (NFG) çeyreksel bazda %8 artış ile 2,6 mlr TL’ye ulaştı. Ancak swap maliyetlerindeki artış nedeniyle oluşan zararın etkisi göz önünde bulundurulduğunda NFM’de yaklaşık 19 bp düşüş olduğu görülmektedir.

– Bankanın takipteki kredi portföyünde yavaşlayan intikal ve tahsilatların artmasının etkisi ile 1Ç’de %0,50 olan Net Risk Maliyeti 2Ç’de %0,38 düzeyine geriledi. Ayrıca Takipteki Krediler Oranı (TKO) 2Ç’de 709 mn TL’lik takipteki alacak portföyü satışının da etkisi ile 2016 sonuna kıyasla 33 bp düşüş göstererek %2,24 düzeyinde gerçekleşti.

– Akbank’ın 2Ç’de karşılık giderlerinin bir önceki çeyreğe göre %24, yıllık bazda %30 düşüş göstermesi net karlılığı olumlu etkileyen önemli faktörlerdendir.

– Banka’nın Sermaye Yeterlilik Rasyo(SYR)’su 2Ç’de 2016 yılsonuna göre yaklaşık 226 bp artış ile %16,6 düzeyine ulaştı. Banka ilk çeyrekte 500 mn $’lık sermaye benzeri (Basel III uyumlu) tahvil ihracı gerçekleştirmişti.

– Son 1 aylık dönemde Akbank hisselerinin BIST-100 endeksine göre %2,5 daha kötü performans sergilediği görülmektedir. Akbank için 9,20 TL olan hedef fiyatımızı ve Kısa Vadede “Endekse Paralel Getiri” Uzun Vadede ise “TUT” önerimizi koruyoruz. Banka için yılsonu net kar tahminimizi (4,35 mlr TL) ve değerlememizi gözden geçireceğiz.

Raporun tamamı için tıklayın.

TÜM BİLANÇO ANALİZLERİ İÇİN TIKLAYIN!

Raporun tamamı için tıklayın.

TÜM BİLANÇO ANALİZLERİ İÇİN TIKLAYIN!