93,600 seviyesi destek ve 95,000 direnç konumunu sürdürüyor

Nuri Sevgen – 09.01.2017

Teknik analiz hep yazdığım ve savunduğum gibi bir arz-talep analizidir. Bu analiz kısa vadede olasılıklar konusunda bir öngörü oluşturmak için kullanılır. Özellikle kaldıraçlı işlem yaparken ve bu kaldıracı spekülatif amaçla kullananlar için olmazsa olmaz bir analiz yöntemidir.

Bu analiz iki şeyi bize verir:
1- Olası fiyat hareketlerinin ne yönde hareket edebileceği
2- Hangi fiyat seviyelerinde zararı durdurmak (stop-loss) gerekliliği…

Son paylaştığım BİST30 endeks yakın vadeli sözleşmesinin analizinde 93,600 seviyesinin altında 91,200’e değin bir olası hareketten bahsetmiştim. Ancak “93,600 altında kalmadıkça yukarıda detaylıca bahsettiğim “ikili tepe formasyonu” teknik olarak teyid etmeyecektir..!” uyarısını da eklemiştim.

Geçen hafta 93,600’ün altına sarkılsa da tekrar bu seviyenin üzerine çıkılarak yeniden nisan 2016  zirvesinden beri düşen trend direncini deneyen (kalın kırmızı trend çizgisi) bir görünüm oluştu.

Hep yazarım; önemli destek ya da dirençler kırıldığında fiyat yönü doğrultusunda pozisyon alınırken alınabilecek pozisyonun maksimum %20’si kadar alınmasını ve bu trendin tekrar üzerine ya da altına gelinmesi ihtimali için de bu önemli seviye civarına stop-loss emir girilmesi gerekliliğini. Hatta yön beklediğinizi gibi gelişirse de her 500 puanda %20 daha pozisyonun artırılmasını ve stop olarak belirlenen seviyenin de revize edilmesini. Çünkü %20 ile yapılacak stop büyük zarara neden olmayacağı gibi trend yönünde pozisyon artırıldıkça trend takibinin daha optimum yakalanabileceğini belirtirim.

“Yanıldın, 91,200’e endeks gitmedi..!” serzenişlerine yukarıda kısaca cevap verebildiğimi düşünüyorum. Zira herşeyi bilmek değil, grafiklerin dilini yorumlayabilmek misyonunu üstlenmiş durumdayım. Görülen o ki; 93,600 çok kuvvetli bir destek ve bu desteğin altında vadeli sözleşme kalmayı başaramadı. Bu durumda yeniden 93,600 üzerine çıkılınca stoplar çalıştı ve hızlı bir hareketle yeniden kalın kırmızı renkte belirttiğim nisan 2016’dan beri düşen trendin üzerine doğru bir hareket yaşandı.

Şimdi izlenmesi gereken aşağıdaki grafiklerde de görüleceği gibi düşen trendin üzerine çıkılarak orada kalınması ve kalın mavi renkli 200 günlük üssel hareketli ortalamanın üzerine çıkılıp çıkılamayacağıdır.

Yani BİST30 yakın vadeli sözleşme için 94,000 – 95,000 bandı önem taşımaktadır. Bu bandın geçilmesi ile yeniden hep yazdığım ve yuarıda yenilediğim %20 pozisyona giriş ve stop stratejisi uygulanmalıdır. Diğer taraftan 93,600 seviyesinin altında da aynı strateji uygulanmalıdır.

“Sürekli stop yapıp zarar kesmekten bıktım” diyenlerdenseniz yukarıda 95,000 ve aşağıda 93,600 kırılmadıkça pozisyon almayıp beklemek ise diğer bir alternatif olacaktır.

95,00 geçilirse 97,500’e doğru ve 93,600 kırılırsa 91,200’e doğru hareket ivmesi hala teknik olarak hedef dahilindedir. Bu hedefler de aşağıdaki grafiklerde yatay noktalı çizgilerle net şekilde görülmektedir.

Unutmayın ki; VİOP’da bahse konu sözleşmede bire on seviyesinden yüksek bir kaldıraç oranı vardır. Yani %1’lik bir hareket teminatınızı %10’dan fazla etkileyebilir. Bu nedenle grafiklere inanç ve disiplin; olmazsa olmaz olduğu kadar, yatay piyasada net yön belli olmadan pozisyona girmek risk almaktır…!

Bol kazançlı ve mutlu bir hafta dilerim.

Dr. Nuri SEVGEN
Yatırım Finansman Menkul Değerler A.Ş.
Yatırım Danışmanlığı Müdürü