500 yıl sonra ‘Dünya’

Akademisyenler ve araştırmacılar tarafından, ücretsiz bir ‘müşterek yaratıcı fikirler’ platformu (creative commons) lisansı altında çalışmak üzere oluşturulmuş olan ve bir akademik veya medya platformunda yazılmış makaleyi, üzerinde hiç bir değişiklik yapılmadan, yeniden kullanıma izin veren, internette haber hikayeleri yayınlayan, kar amacı gütmeyen medya kuruluşlarından oluşan bir ağ olan ‘The Conversation’ da 2 Ağustos’ta yayınlanmış olan bir makale, bir grup bilim adamının, sadece yeni neslin değil, bizim gibi X jenerasyonu mensuplarının da merak ettiği bir soruya irdelemiş: ‘500 yıl sonra dünya nasıl olacak?’

Bu soruya bilimsel olarak, yapay zeka modelleri ile, olağanüstü gelişmiş bilgisayar sistemlerinde simülasyonlar yaparak cevap bulmak teorik olarak mümkün olsa da, bulacağımız cevapların Kristof Kolomb’a 1492’de keşfettiği Amerika Kıtası’nın 500 yıl sonra nasıl olacağını sormaktan ‘hala’ bir farkı yok. Bilim insanları, 500 yıl sonrasının ‘Dünya’sını öngörmenin zorluğunu iki önemli gerekçeye bağlıyorlar. Birincisi, dünyanın güneş sisteminde kendi etrafında ve güneşin etrafında dönerken oluşturduğu yörüngenin önümüzdeki 500 yılda uzaydan nasıl etkileneceği ve bunun dünyanın manyetik alanı üzerinde sebep olacağı olası değişim. Öyle ki, yeryüzünün manyetik alanında yörünge kayması nedeniyle ortaya çıkabilecek değişim, dünyadaki tüm yaşamı yok edebilir.

İkinci başlık ise, bizim elimizde olan bir konu. Yani, nüfusu 8 milyara ulaşmış olan insanoğlunun ihtiyaçlarını gidermek amacıyla tükettiği yer üstü ve yer altı kaynaklarının, doğal kaynakların yeryüzünde sebep olduğu iklim değişikliği. Yağmur kuşaklarında, rüzgarlarda, deniz ve okyanuslardaki akıntılarda ve yeryüzünün bütünündeki hava akımlarında, insanoğlundan kaynaklanan değişimin sebep olduğu iklim değişikliğinin getireceği sonuçlar.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ!