3,60’a geldik. Peki ya şimdi..?

Nuri Sevgen – 22.02.2017

Son bilgilendirme mailinde 3,64’ün altında hedef olarak vurguladığım 3,60 seviyesinin teknik ve psikolojik öneminden bahsetmiştim. Bu sabah 3,60 seviyelerine Dolar/TL geldi. Şimdi bu desteğin gücü test edilecek.

Önce Dolar/TL’deki bu geri çekilmenin doların genel seyrinden mi kaynaklandığına bakalım: Aşağıdaki ilk grafik Dolar/TL ile Dolar Endeksi (DXY) karşılaştırması. Kırmızı renkle görülen TL’nin 17 şubatta TCMB reeskont kararı sonrasında Dolar ile ters korelasyona girdiği açıkca görülüyor. Hatta daha da belirgin görülmesi için bahse konu bölgeyi koyu siyah daire içine aldım.

Bu görüntü net şekilde TL’nin kendine özel sebeplerden dolayı pozitif ayrıştığını gösteriyor. Peki acaba durum TL’ye mi özel yoksa gelişmekte olan ülke paraların genel seyri mi bu şekilde bunu analiz edelim: Aşağıdaki ikinci grafikte 30 dakikalık periyotta Dolar Endeksi ile ruble, pezo, rand, forint, real, rupi ve TL’yi karşılaştırılmış şekilde görüyorsunuz. Kırmızı renkli çizgi 17 şubattan itibaren TL’nin belirgin şekilde diğer paralardan önemli oranda ayrıldığı görülüyor.

Yani ilk iki grafik göstermektedir ki; TL belirgin şekilde pozitif bir ayrışma içerisindedir. Dolar Endeksi ile korelasyonda kopma fark edilir düzeye erişmiştir.

Şimdi gelin bu ön analizden sonra Dolar/TL’yi analiz edelim ve bundan sonra teknik analiz tabanında ne tür bir hareket sergileyebileceğini görmeye çalışalım: Aşağıdaki son grafikte, TL’deki değerlenme açıkca görülüyor. Kırmızı renkle gösterdiğim düşen trend kanalı içerisinde hareket eden Dolar/TLkanalın üst bandı ile 3,15-3,95 arasında yapılan Fibonachi düzeltme analizine göre oluşan düzeltme seviyesinin kesiştiği 3,65 seviyesi geçilmedikçe TL aleyhine bir hareket teknik olarak teyid etmeyecektir.

Bu durumu mukabil düşen trend kanalı alt bandı olan ve aynı zamanda 2,95’ten başlayan trend desteği ile çakışan 3,55 seviyesi 3,60 seviyesinin altında teknik olarak hedef seviye olacaktır.

“Tamam uzun uzun kanıtlarını yazdın. Özete geç de ne yapacağımızı bilelim” diyenlerdenseniz, özete geçiyorum.

Özet olarak; 3,60 seviyesi teknik olarak önemli bir destek olarak kısa süreli bir tepkiye neden olabilir. Ancak olası tepki ile oluşacak fiyatlama ile 3,65 üzerine çıkılmadıkça 3,60 seviyesinin altı zorlanmaya devam edecektir. Zira düşen trend baskısı beirgin şekilde grafiklerde görülmektedir.

3,60 seviyesinin altında ise; 3,55 seviyesi 2,95’ten başlayan yükseliş trend desteği olduğundan çok ama çok kuvvetli bir seviye olarak dikkat çekmektedir (siyah renkli yükselen trend çizgisi). Olur da 3,55 altına inilirse bu ana trendin kırıldığına ve düşüşün daha uzun dönemli seyrinin teyidi olacaktır ki bu durumda 3,40 seviyeleri teknik olarak hiç de azımdanmayacak oranda olası hedef içerisine girecektir.

 

Dr. Nuri SEVGEN
Yatırım Finansman Menkul Değerler A.Ş.
Yatırım Danışmanlığı Müdürü