2Ç16 Kâr Değerlendirmesi / Ak Yatırım – (23.08.2016)

Ak Yatırım 2016 2. Çeyrek Şirket Kârlarını değerlendirdiği raporunu yayınladı:

Artan faiz gelirleriyle banka sonuçları güçlü gelirken, mali kesim dışı şirketlerde faaliyet performansı beklentinin hafif altında

BIST şirketleri ikinci çeyrek sonuçlarını açıklamayı tamamladılar. Buna göre, BIST şirketlerinin yıllık bazda net kârlarının %11 büyüdüğü anlaşılıyor. Diğer taraftan, mali kesim dışı şirketlerin yıllık bazda toplam cirosu %3,5 artarken, toplam VAFÖK’ü ise %9,5 geriledi.

Beklentiler açısından, analistlerin tahminlerini paylaştığı şirketlerin %44’ünün net kârlarını beklentilerin üzerinde, %38’inin ise beklentilerin altında açıkladığı gözleniyor. Şirketlerin geri kalanının net kârı ise beklentiye paralel gerçekleşti (tahminlerden +/-%5 sapma). Buna göre, tahmin paylaşılan BIST şirketlerinin 2Ç’deki toplam net kârı (11,4 milyar TL) beklentinin ortalama %5,5 üzerinde geldi. Diğer taraftan, mali kesim dışı şirketlerin %32’si esas faaliyet gelirinde beklentileri aşarken, %47’si beklentilerin altında kaldı. Şirketlerin %21’sinin ise operasyonel performansı beklentiye paralel gerçekleşti (+/- %3 VAFÖK sapması).

Söz konusu şirketlerin toplam net kârı bizim tahminlerimizin ise %2 üzerinde gerçekleşti. Detaylara baktığımızda, mali kesim şirketlerinin toplam kârının beklentimizi %10 aştığı, buna karşılık mali kesim dışı şirketlerinin toplam kârının beklentimizin %9,0 gerisinde kaldığı anlaşılıyor. Pozitif sapmanın mali kesimde özellikle Garanti Bankası’ndan kaynaklandığını görüyoruz. Mali kesim dışı şirketlerin toplam kârının beklentilerimizin altında kalması ise Türk Hava Yolları, TAV ve Turkcell’den kaynaklanıyor.

Mali kesim dışı şirketlerde, Trakya Cam, Arçelik, Türk Traktor, Otokar, Borusan, Migros ve Petkim’in 2Ç sonuçları güçlü geldi.

Ak Enerji, Bagfas, Pegasus, TAV, THY ve Tüpraş ise 2Ç’de zayıf sonuçlar açıkladılar.
Sektörel bazda, beyaz eşya, otomotiv ve perakende sektörleri güçlü sonuçlar açıkladılar. Yıllık ciro artışında; savunma (%44), otomotiv (%26) ve beyaz eşya (%18) sektörlerinin büyümesi, geçtiğimiz beş yılın ikinci çeyreklerindeki ortalama yıllık bileşik büyüme oranının üzerindeydi.

Analistlerin tahmin verdiği sekiz bankanın 2Ç16 net kârı önceki çeyreğe göre %30,9 artışla 6.693 milyon TL’te ulaşarak ortalamada piyasa beklentilerini %8,2 bizim tahminlerimizi %8,5 aştı. Garanti Bankası’nın serbest ve “Miles & Smiles” programı ile ilgili olan karşılıklardan yaptığı iptaller ve güçlü kredi mevduat makası sayesinde analist net kâr tahminlerinin %19 üzerinde net kâr açıklaması dikkat çekti. Diğer taraftan İş Bankası ve Halkbank’ın da analist tahminlerinin %7 – %8 üzerinde net kâr açıkladığı gözlendi. Diğer taraftan Yapı Kredi, Vakıfbank ve TSKB’nin 2Ç16 net kârlarının analist tahminleri ile paralel düzeyde olduğu, buna karşılık Albaraka Türk’ün net kâr açısından bir miktar beklentinin altında kaldığı ortaya çıktı. Bankacılık sektöründe net kârların önceki çeyreğe göre kuvvetli artış göstermesi genelde (i) bankaların Visa hisselerinin satışından elde ettikleri 1,2 milyar TL düzeyindeki olağanüstü gelirler ve (ii)

TÜFE’ye endeksli menkul kıymet getirisindeki gerilemeye rağmen fonlama maliyetindeki düşüşün net faiz gelirinde önceki çeyreğe göre %5 artış sağlanmasına imkan vermesi ile sağlandı.

Mali kesim dışı şirketlerde, piyasa tahmini olan 49 şirketin 2Ç16 toplam net kârı 3,9 milyar TL ile piyasa beklentisinin %3 altında geldi. (ANACM, TRKCM, SODA, CCOLA, KCHOL ve SAHOL bağlı şirketleriyle çifte hesaplamayı önleme amacıyla toplamlara dâhil edilmemiştir.) Bu şirketlerin toplam cirosu (73,9 milyar TL) ile beklenti (74,1 milyar TL) paralelinde gerçekleşirken, toplam VAFÖK’leri 9,0 milyar TL olarak beklentinin %4,4 altında geldi. Sonuç olarak, toplam VAFÖK marjı, %12,7’lik piyasa beklentisinin 52 baz puan altında, %12,2 olarak gerçekleşti.

Raporun tamamı için tıklayın.