2022 ötesinde dünya ekonomisi

Dünya ekonomisinde Yeni Çağ açılırken, büyüme, enflasyon, yapısal reform, gelir dağılımı gibi geleneksel konuları yazmaktan bunalan bir ekonomist olarak Bayram yerine gidecek ilkokul çocuğu kadar heyecanlıyım.

Artık 60 yaşındayım, ve bu fani dünyada bir 40-50 yılım kaldı, o kadar. Gitmeden bazı şeylerin değiştiğini görmek isterim. Mesela, birisi Elon Musk’ı karanlık bir sokakta yakalayıp, şöyle güzel bir marizine kaysa? Putin üstü çıplak gezerken, attan düşse? Erdoğan emekli olsa? FÖŞ Mars’ta 12 metre yüksekliğinde potaya çift ters smaç atarken kalp krizinden “hakka yürüse”? Jezz Bezos ve Cengiz Holding’in dünyaya yakın yörüngede dolaşan ilk asteroitte madencilik ve rezidans faaliyetlerini başlattığını görsem?

Hayatta gelecek vizyonunuz kadar yükselirsiniz. Bir şeyi hayal etmek size birkaç dakikalık keyiften fazlasını kazandırmaz, ama hayallerinizin gerçek olması için yapmanız gerekenleri öğrenmek ileriye götürebilir.

Bu kadar gaz-motivasyon yeter. Bilmem dikkat eden oldu mu, son birkaç makalem gelecekle ilgili. Yılın bu zamanında 2022 ve sonrası için bütçe-planlama yapan kardeşlerime ufak bir destek atıyorum. Her sabah kalkıp uzun erimli tahmin raporları arıyorum, beğendiklerimi de paylaşıyorum.

Bu sabah Google’da bir altın madeni buldum. JP Morgan “2022 Long-Term Capital Market Assumptions” raporunu yayınlamış. Başlık 2022, fakat raporda riskli varlıklarda önümüzdeki 10-15 yılın tahminleri var.

JP Mogan genelde geleceğe yönelik iyimserlik taşıyor, fakat para kazanmak pandemi dönemindeki kadar kolay olmayacak. “Geleneksel” olarak adlandırdığımız %40 hisse, %60 SGMK portföyünün ortalama dolar getirisi %4.3’e yavaşlayacak.

Yatırımcıların borsalarda tedavül eden (halka açık) varlıklar kadar, özel ihraç edilen (kapalı devre, private equity veya capital) türü menkulleri de portföye alması gerekecek.

Raporun bu kısmı benim için çok ilginç değil açıkçası, dünya ekonomisinin geleceği hakkında yazdıklarını dikkatinize getireceğim.

JP Morgan uzun yıllar sonra global enflasyon öngörülerini yükseltiyor. Raporda çok ilginç bir cümle var: Covid-19’un “yara izlerine” yani ekonominin dokusunda bırakacağı uzun vadeli hasara pek inanmamışlar. Öte yanda, pandeminin acısını azaltmak için hayata geçirilen para, bütçe ve gelir aktarımı politikaları uzun vadeli etki yapacak.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ!