2022 Ocak Strateji Raporu / Gedik Yatırım

Aylık Strateji Raporu

Başlarken

Türkiye’de büyüme, cari açık, bütçe dengesi gibi birçok makro göstergede olumlu tablo yakalansa da TL’deki değer kaybı ve bunun neden olduğu enflasyon tek başına Türkiye’nin risk primini sert bir şekilde yükseltti. Bu nedenle 2021 yılının özellikle son bölümü kur artışları, zamlar ve neticesinde enflasyon tartışmaları eşliğinde tamamladı. Bu süreçte para politikası tercihleri en önemli etken oldu. 2022’de ekonomide enflasyon haricinde diğer kalemlerde yakalanan başarıların bir anlam ifade etmesi enflasyonun düşününe, TL’nin istikrar kazanmasına bağlı.

Piyasalarda Son Durum

Salgın kaynaklı gelişmeler ve ekonomik veri akışları gündemdeki yerini korurken, küresel hisse piyasalarında dalgalı bir görünüm etkili oldu. Yurt içi piyasalarda ise küresel gündemden bağımsız fiyatlamalar ve önemli ölçüde artış kaydeden volatilite dikkat çekti. Türk Lirası’nda yaşanan sert fiyat hareketleri ve ekonomi cephesinde atılan adımlar yakından takip edildi. Ekim ortasından itibaren Borsa İstanbul’da etkili olan güçlü yükseliş eğilimi aralık ayının ilk yarısında da devam ederken, ayın ikinci yarısında endekste sert düşüşler yaşandı. Etkili olan bu satışlarla BIST-100 Endeksi ay içerisindeki kazançlarını büyük ölçüde geri verdi. BIST100 Endeksi aralık ayını %2,65 oranında yükselişle 1.857,65 puandan tamamlarken, oldukça sert dalgalanmaların yaşandığı Dolar/TL kuru yurt içinde açıklanan ekonomik tedbirlerin katkısıyla ayı %2,95 oranında oldukça düşüşle 13,2918 seviyesinden kapattı.

Yeni Ayda Piyasaları Bekleyenler

Küresel risk iştahının genel olarak korunduğu ancak beraberinde birçok risk başlığının takip edildiği 2021 yılını geride bırakırken, 2022 yılına da ana risk başlıklarının gölgesinde bir başlangıç yapıyoruz. Bu zamana kadarki tüm varyantlardan çok daha hızlı bir yayılım gösteren Omikron varyantı küresel çapta ciddi vaka artışlarına yol açıyor. Bununla birlikte Omikron varyantının genel olarak daha hafif semptomlarla atlatılıyor oluşu risk iştahında ciddi bir zayıflamanın önüne geçiyor. Salgın kaynaklı gelişmelerin yanında 2022 yılında küresel çapta enflasyonist gelişmeler ve merkez bankalarının kararları damga vuracaktır. Küresel merkez bankaları artış kaydeden enflasyonu kontrol altına alabilmek için sıkılaşma yönünde adımlar atarken, enflasyonun yeni yılda izleyeceği seyir ve başta Fed olmak üzere merkez bankalarının sıkılaşma adımlarının ekonomik toparlanma üzerindeki etkileri piyasaların yakından izleyeceği konu başlıkları arasında yer alacaktır. 2022 yılında küresel risk iştahının devam eden ekonomik toparlanma ve küresel çaptaki likiditeden destek bulduğu bununla birlikte enflasyonist baskılar, merkez bankalarının sıkılaşma adımları, ekonomik toparlanmanın yavaşlaması ve salgın kaynaklı gelişmelerin risk başlıkları olarak izlendiği bir yıl bizleri bekliyor. Yurt içinde de artış kaydeden enflasyon, TCMB’nin adımları ve ekonomi yönetimden gelen açıklamalar yakından takip edilmeye devam edilecektir.

Aylık Hisse Önerileri

Bu ay teknik takibimizdeki hisseler: AKSA, ENJSA, TTRAK, VESTL

Rapor için tıklayın.

Kaynak: Gedik Yatırım Aylık Strateji Raporu