2022 Nisan Strateji Raporu / Gedik Yatırım

Aylık Strateji Raporu

Başlarken

Yeni ayda da jeopolitik gelişmeler ve haber akışları gündemdeki yerini ve önemini koruyacaktır. Aynı zamanda savaşın küresel ekonomiler üzerindeki etkileri takip edilecektir. Küresel çapta enflasyonist baskılar ciddi ölçüde hissedilirken merkez bankalarının sıkılaşma yönünde atacağı adımlar da yakından izlenecektir. Toparlayacak olursak, ana risk başlıkları gündemdeki yerini korumaya devam ederken yıl genelinde konuşacağımız enflasyon ve merkez bankaları yeni ayda da ön sıralarda yerini alacaktır. Çin’de son dönemde artan vaka sayıları ve gündeme gelen kapanmalar da ilerleyen süreçte yakından takip edilecektir. Önümüzdeki süreçte risklerin ve fırsatların iyi bir şekilde analiz edilmesi gerektiğini ve varlık çeşitlendirmesi ile aktif bir portföy yönetiminin faydalı olacağı görüşümüzü koruyoruz.

Piyasalarda Son Durum

Mart ayının ilk bölümünde yurt dışı piyasalarda satış baskısını etkisini sürdürürken, Borsa İstanbul pozitif bir ayrışma kaydederek toparlanma eğilimi içerisinde hareket etti. Mart ayının ikinci yarısında jeopolitik endişelerin bir miktar yatışmasının katkısıyla küresel çapta da toparlanma çabası etkili oldu. Jeopolitik gelişmeler ve haber akışları kısa vadede fiyatlamalar üzerindeki etkisini sürdürecek olup, ilerleyen süreçte enflasyonun seyri, merkez bankalarının kararları ve küresel ekonomik görünüm risk iştahı ve fiyatlamalar üzerinde belirleyici olacaktır. Toparlanma eğiliminin ön plana çıktığı BIST-100 Endeksi mart ayını %14,75 oranında yükselişle 2.233,30 puandan tamamlarken, Dolar/TL kuru mart ayını %6,02 oranında yükselişle 14,6745 seviyesinden kapattı.

Yeni Ayda Piyasaları Bekleyenler

Nisan ayında müzakereler devam edecektir ama asıl gündem liderlerin bir araya gelmesi olacaktır. Bu konuya dair açıklamalar yakından izlenmeli. Büyük buluşma nisan ayında gerçekleşir ve ateşkes sağlanırsa, piyasalarda risk iştahının toparlanmasını destekleyebilir. Aksi senaryo, hala gerilimin devam etmesi, risk iştahını da baskılayacaktır. Fed, mayıs ayı toplantısı için 50 baz puanlık faiz artışına piyasaları hazırlamaya başladı. Nisan ayında, Fed’in toplantısı bulunmuyor. Fed üyelerinin konuşmaları takip edilecektir. Son günlerde, Avrupa Merkez Bankasının(ECB) faiz artışına erken başlayabilir beklentileri fiyatlara yansıtılmaya başladı. Almanya, Fransa, İspanya ve diğer Avrupa ülkelerinden en son açıklanan enflasyon rakamlarındaki yükseliş, ECB’nin erken faiz artışı beklentisini şekillendiriyor. Nisan ayında ECB Başkanı C. Lagarde ve ECB üyelerinin konuşmaları bu açıdan izlenmeli. Piyasaya verecekleri sinyaller, bu konuyu daha da netleştirebilir. Yurt içinde enflasyon verisi, 14 Nisan’da TCMB’nin faiz kararı ve 28 Nisan’da TCMB’nin enflasyon raporu önemli veriler arasında bulunuyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun, Rusya-Ukrayna temasları bu ayda devam edecektir. Siyasilerden gelecek açıklamalar, piyasaların seyrini etkileyebilir.

Aylık Hisse Önerileri

Bu ay teknik takibimizdeki hisseler: AGHOL, ASELS, EKGYO, EREGL

Rapor için tıklayın.

Kaynak: Gedik Yatırım Aylık Strateji Raporu