2022 Mayıs Strateji Raporu / Şeker Yatırım

Aylık Strateji – Mayıs 2022

Riskten kaçış hızlandı…

 Çin’de artan vaka sayıları nedeniyle yaşanan kapanmaların getirdiği arz kısıtları ve lojistik problemlerine Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle yükselen enerji/emtia fiyatlarının da eklenmesiyle global enflasyon endişe verici seviyelere yükseldi.

 Enflasyonun endişe verici seviyelere yükselmesi nedeniyle gelişmiş ve gelişmekte olan ülke merkez bankaları sıkılaştırma adımlarını hızlandıracaklarını açıkladı. Mayıs toplantısında faizleri 50 baz puan artıran Fed sonraki birkaç toplantıda 50 baz puan olabileceğini belirtti. Ayrıca, Fed bilanço küçültme işlemine Haziran ayından itibaren ilk üç ay 47.5 milyar dolar olarak sonrasında ise 95 milyar dolar olarak devam edileceğini açıkladı. Bununla beraber, ECB’nin ise yılın son çeyreğinde faiz artışına başlama ihtimali beklentilere girmeye başladı.

 Mayıs ayında piyasaların ana gündeminde yine Rusya-Ukrayna krizindeki gelişmeler ve başta petrol olmak üzere emtia fiyatlarındaki gelişmelerde olacaktır. Rusya’nın bazı Avrupa ülkelerine gaz tedarikini kesmesi, enerji fiyatları üzerindeki baskının kısa vadede devam edeceğini gösteriyor.

 Piyasalar için bir diğer önemli konu Fed Başkan Powell ve Fed üyelerinden gelen açıklamalar olacaktır. Fed’in Haziran toplantısında 50 baz puan faiz artışına gitmesi beklenirken, enflasyon konusunda vereceği mesajlar yakından takip edilecek.

 Yurtiçinde Rusya-Ukrayna krizinin yanında TCMB faiz kararı ve başta enflasyon olmak üzere gelecek makro veriler yakından takip edilecektir. Nisan toplantısında da faizleri sabit tutan TCMB’nin kısa vade de para politikasında bir değişikliğe gitmesi beklenmezken yılın ikinci enflasyon raporunda 2022 yılsonu enflasyon tahminini %42,80 seviyesine yükseltti.

Güçlü bilanço beklentileri BIST’i destekliyor…

 780 milyar TL seviyesine yükselen kur korumalı mevduata ilgi devam ederken kurlarda bir stabilizasyon sağlanmış görünüyor. Merkez Bankası’nın son açıkladığı enflasyon raporunda yılın ilk yarısında %70 seviyelerine yükselen enflasyonun yılın ikinci yarısında kurdaki stabilizasyon ve global enerji ve emtia fiyatlarındaki oynaklığın azalması ile birlikte düşüşe geçmesi ve yılı %50 seviyelerinin altında tamamlamasını bekleniyor.

 Yurt dışında artan oynaklığa rağmen BIST pozitif ayrışmaya devam ediyor. Gelen bilançoların beklentileri aşması ve yüksek enflasyon ortamında güçlü bilanço beklentilerin devam etmesinin yanında negatif reel getiri ortamında getiri arayışında olan yatırımcıların hisse senedi piyasalarına olan ilgisinin devam etmesi de BIST’i destekliyor. Ayrıca, uzun süredir satışta olan yabancı yatırımcıların son bir ayda 250 milyon dolar net alış yaparak sınırlı da olsa giriş gerçekleştirmesi BIST’te olan ilgiyi artırıyor.

 Bu beklentilerin ışığında BIST için 12 aylık olan 2.750 hedefimiz ve AL önerimizi koruyoruz. BIST benzerlerine göre halen düşük çarpanlar ile işlem görmektedir. MSCI Turkey endeksi 2022T 4.70x ve 1.06x F/K ve PD/DD oranları ile EM MSCI endeksine göre 56% ve 32% iskontolu işlem görmektedir.

 Bununla beraber, son dönemde hızlı bir yükseliş gösteren BIST’in Mayıs ayında yurt dışı borsalarda oynaklığın artması ve ilk çeyrek bilançolarının tamamlanması sonrasında bir ritüel olan “Mayıs’ta sat ve git”in tekrarlanabileceğini düşünüyoruz. Ancak, orta vadeli yükseliş potansiyelinin korunduğunu düşündüğümüz BIST için geri çekilmelerin yeni alım fırsatı olmasını bekliyoruz.

 Bu ay model potföyümüzde yer alan MGROS’u çıkarıyoruz.

Kaynak: Şeker Yatırım Strateji Raporları