2022 Mart Strateji Raporu / Gedik Yatırım

Aylık Strateji Raporu

Başlarken

Jeopolitik gelişmeler şubat ayının ikinci yarısından itibaren fiyatlamalar ve risk iştahı üzerinde belirleyici olmaya devam ediyor. Rusya’nın Ukrayna’ya operasyon başlatması piyasalarda sert satışlara neden olurken, ABD ve AB’den gelen yaptırımlar ve Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısı piyasaların yakın takibinde yer alıyor. Küresel çapta sert fiyatlamaların yaşandığı mevcut konjonktürde Rusya – Ukrayna konusundaki gelişmeler risk iştahı ve fiyatlamalar üzerindeki etkisini sürdürecektir. Haber akışlarına bağlı olarak yeni ayda da piyasalarda oynaklığın yüksek seyredebileceğini değerlendiriyoruz. Son dönemde açıklanan finansal sonuçlar ve ekonomik veriler jeopolitik gelişmelerin gölgesinde kalmaya devam ediyor.

Piyasalarda Son Durum

Şubat ayının ikinci yarısından itibaren jeopolitik gelişmeler fiyatlamalar üzerinde belirleyici oldu. Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırı başlatması şubat ayının son bölümünde piyasalar üzerindeki baskıyı artırırken, ilerleyen günlerde Rusya – Ukrayna arasındaki gelişmeler yakından takip edilecektir. Jeopolitik gelişmeler ana gündemi oluştururken, başta enflasyon olmak üzere ekonomik veri akışları ve merkez bankalarının izleyeceği yol haritası ilerleyen süreçte piyasaların takibinde yer alacaktır. Şubat ayı içerisinde dalgalı bir görünüm ortaya koyan ancak son bölümde jeopolitik gelişmelerin etkisiyle sert fiyat hareketlerinin ve satışların gündeme geldiği BIST-100 Endeksi şubat ayını %2,85 oranında kayıpla 1.946,19 puandan tamamlarken, Dolar/TL kuru şubat ayını %3,87 oranında yükselişle 13,8415 seviyesinden kapattı.

Yeni Ayda Piyasaları Bekleyenler

Bu ay bir diğer önemli konu Fed toplantısı olarak bulunuyor. 15-16 Mart tarihlerinde Fed toplantısı yapılacak. 16 Mart günü Fed faiz kararını açıklayacak. Toplantıya dair faiz artırım beklentileri oldukça güçlü. Beklentiler dahilinde bir faiz artışı piyasaların sınırlı tepki vermesini sağlayabilir. Fed bu yılın ilk projeksiyonlarını da yayınlayacak ve noktasal grafiklerde, yılın kalanı için faiz artış öngörüsü merak ediliyor. Artık piyasalar, Fed’den bu yıl üçten daha fazla faiz artıracağını beklediği için noktasal grafiklerde bu beklentinin desteklenmesi bu açıdan önemli olacaktır. Toplantıda, son günlerde Rusya-Ukrayna nedeniyle yaşanılan jeopolitik risklerin Fed politikasına etkisi, enflasyon ve istihdam görünümü, bilanço küçültme ve faiz artışı konularına yönelik verecekleri mesajlar takip edilecek. Yurt içinde, 03 Mart tarihinde şubat ayı enflasyon verisi açıklanacak. Dünyada enflasyon yükseliyor ve ülkeler bu konuda gerekli adımları atıyor. Türkiye’de enflasyonla mücadele sürecinde. Alınan tedbirlerin etkileri yakından izleniyor. Son günlerde petrol fiyatlarındaki hızlı yükseliş sebebiyle sadece Türkiye’de değil dünyada enflasyon üzerinde ciddi bir baskı yaratıyor. Bu durumda bir süre daha enflasyon rakamlarının yüksek seyretmesine neden olabilir. 17 Mart tarihinde TCMB’nin faiz kararı takip edilecek. Yıl başından bu yana TCMB’nin iki toplantısı oldu ve mevcut duruşunu korudu. Liralaşma stratejisine vurgu yapmaya devam ediyor ve bir süre daha mevcut politikasını koruyacağının sinyallerini veriyor. 17 Mart gününe kadar piyasada beklentiler şekillenecektir. Siyasi tarafta, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yurt dışındaki gelişmelere bağlı olarak temaslarda bulunması ve piyasaya vereceği mesajlar takip edilecektir.

Rapor için tıklayın.

Kaynak: Gedik Yatırım Aylık Strateji Raporu