2022 Haziran Strateji Raporu / Şeker Yatırım

Aylık Strateji – Haziran 2022

Merkez bankaları sıkılaştırma adımlarını hızlandırıyor…

 Çin’de yaşanan kapanmalar nedeniyle bozulan tedarik zincirinin yarattığı enflasyon üzerine halen devam eden Rusya -Ukrayna savaşı nedeniyle yükselen enerji/emtia fiyatlarının da eklenmesiyle global enflasyonda yüksek seyir devam ediyor.

 Merkez bankalarının ilk görüşlerinin aksine enflasyonun kalıcı olabileceği endişelerinin yükselmesi merkez bankalarının sıkılaştırma adımlarını hızlandırmalarına neden oldu. Gelecek birkaç toplantıda 50 baz puan faiz artışı ile devam etmesi beklenen Fed’in bilançosunu Haziran ayından itibaren ilk üç ay aylık 47,5 milyar dolar azaltılacağı, gelecek 3 ayda ise aylık 95 milyar dolar azaltılacağı açıklandı. ECB’nin ise çok gecikmeden negatif faiz politikasını sonlandıracağı ve faiz artışlarına başlayacağı beklentisi fiyatlanmaya başladı.

 Haziran ayında piyasaların ana gündeminde yine Rusya -Ukrayna savaşı ekseninde yaşanan gelişmelerin etkilediği, başta petrol olmak üzere enerji/emtia fiyatlarındaki gelişmeler ile Batı dünyası ve Rusya arasında yükselen gerginlik olacaktır.

 Haziran toplantısında 50 baz puan faiz artışına gitmesi beklenen Fed’in yılın geri kalanı ve 2023’e yönelik vereceği beklenti ve mesajları piyasaların seyir açısından önemli olacaktır . (Haziran ve Temmuz ayı için 50’şer baz puanlık faiz artışı %98 olasılıkla fiyatlanırken, yıl sonuna kadar geriye kalan toplantılarda toplam 150 baz puanlık faiz artışı %98 üzeri olasılıkla fiyatlanıyor)

 Yurt dışında takip edilecek diğer bir önemli konu ise Çin’de yaşanan kapanmaların seyri ve kapanmalar nedeniyle başta majör ekonomiler olmak üzere yaşanabilecek yavaşlama olacaktır. (Gelebilecek zayıf veriler ve ekonomik yavaşlamanın majör ekonomilerde resesyona neden olup olmayacağı riski en önemli konulardan biri olacaktır).

 Yurtiçinde ise Merkez bankalarının sıkılaştırma adımları, Çin endişeleri ve Rusya -Ukrayna krizinin yanında başta enflasyon olmak üzere gelecek makro veriler yakından takip edilecektir. Mayıs toplantısında da beklentilere paralel faizleri sabit tutan TCMB’nin kısa vade de para politikasında bir değişikliğe gitmesi beklenmezken liralaşma stratejisi çerçevesinde TCMB ve BDDK’nın teminat ve likidite ekseninde yeni tedbirler açıklayabilir.

BIST pozitif ayrışmaya devam ediyor…

 20 Mayıs itibarıyla 875 milyar TL (55,2 milyar $) seviyesine yükselen kur korumalı mevduat ile kurlarda bir stabilizasyon yakalansa da yurt dışında yüksek seyreden enerji ve emtia fiyatları ile yurt içinde dalgalı seyrini sürdüren kur nedeniyle bozulan fiyatlama davranışları, enflasyon üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor. Ayrıca, ihracatın katkısına rağmen artan enerji maliyetlerinin cari açıkta bozulmaya neden olacağı beklentisi de ekonomi üzerinde baskı oluşturmaktadır.

 Kurlardaki dalgalanma arttıkça daha önceden ifade edilen enflasyona endeksli ürün çıkartılacağı beklentilerinin yükselmesi Borsa İstanbul üzerinde Mayıs ayında negatif baskıya neden oldu. Ancak ay sonuna doğru bu beklentinin zayıflamasıyla BIST-100 endeksi güçlü tepki alımlarıyla ay içindeki kayıplarını geri alarak ayı %5 yükselişle kapatırken, bankacılık endeksi 730’lu seviyelere kadar yükselen CDS’lerin de etkisiyle ayı %1 düşerek negatif ayrışma ile tamamladı.

 Mayıs ayındaki dalgalanmaya rağmen BIST yurt dışı benzerleri ile karşılaşıldığında güçlü pozitif ayrışmasını devam ettiriyor. Beklentilerden güçlü gelen bilanço açıklamaları ve yüksek enflasyon ortamında güçlü bilanço beklentilerin devam etmesinin yanında negatif reel faiz ortamında getiri arayışını sürdüren yatırımcıların hisse senedi piyasalarına olan ilgisi, bu pozitif ayrışmada etkili oluyor. Bununla beraber, enflasyon endeksli bir TL ürün çıkartılacağı beklentisi netleşene kadar BIST’te yükseliş eğilimi devam etse de yatırımcıların temkinli davranmalarını ve endeksin yeni zirve seviyelere yönelirken kar satışı fırsatı olarak değerlendirilebileceğini düşünüyoruz. Bu nedenle genel olarak BIST’in Haziran ayında güçlü görünümünü devam ettirmesi beklense de Mayıs ayında olduğu gibi ay içinde dalgalı seyir oluşabilir.

 Bu beklentiler ışığında hisse hedef fiyatlarımızda yaptığımız güncellemeler sonrası BIST için 12 aylık olan hedefimizi 3.000 seviyesine yükseltirken AL önerimizi koruyoruz. BIST benzerlerine göre halen düşük çarpanlar ile işlem görmektedir. MSCI Turkey endeksi 2022T 10.68x ve 1.54x F/K ve PD/DD oranları ile EM MSCI endeksine göre 56% ve 23% iskontolu işlem görmektedir.

 Bu ay Garanti BBVA’yı halka açıklık oranının %14’e düşmesi sebebiyle model portföyümüzden çıkarıyoruz.

Rapor için tıklayın.

Kaynak: Şeker Yatırım Strateji Raporları