2022 Ekim Strateji Raporu / Gedik Yatırım

Aylık Strateji Raporu

Başlarken

Önümüzdeki süreçte soğumanın hissedildiği istihdam piyasası, enflasyon ve büyüme ana risk başlıkları olarak ön planda kalmaya devam ediyor. Resesyon endişelerine rağmen agresif faiz artırımlarının sürdüren merkez bankaları ve sıkılaşan likidite koşulları önümüzdeki süreçte risk iştahı üzerinde baskı oluşturmaya devam edebilir. ABD’de cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam ve işsizlik rakamları önemli olacak. Ayrıca ana risk başlıklarından bir diğeri ABD’de 13 Ekim’de açıklanacak enflasyon rakamları kritik öneme sahip bulunuyor. Avrupa cephesinde rekor tazelemeye devam eden enflasyona ilişkin bu hafta ECB Başkanı C. Lagarde’ın söylemleri takip edildi. Lagarde sıkı para politikasının yan etkisi daha zayıf büyüme olsa bile, enflasyon beklentilerinde çıpanın bozulmasına izin vermeyeceklerini bunun için güçlü bir sinyal verilmesi gerektiğini ifade etti. Bu sebeple Avrupa’da açıklanacak enflasyon rakamı son dönemde zayıf seyrini sürdüren euro açısından önemli olacak.

Piyasalarda Son Durum

Eylül ayı içerisinde özellikle bankacılık sektöründeki tavan fiyatlamalarla yükselişini sürdüren BIST-100 Endeksi eylül ayının ikinci yarısında bankalarda yaşanan sert satışların etkisiyle gerileme kaydetti. Bu süreçte Fed’in agresif sıkılaşma adımlarını sürdürmesi, şahin tondaki mesajlar ve artan resesyon korkularının küresel risk iştahını baskılaması da endeks üzerinde baskı oluşturdu. Ayın ikinci yarısındaki satışlarla ayın ilk yarısındaki kazanımlarını geri veren BIST-100 Endeksi eylül ayını %0,28 oranında sınırlı bir yükselişle 3.179,99 puandan tamamlarken, Dolar/TL kuru eylül ayını %1,68 oranında yükselişle 18,4951 seviyesinden kapattı.

Yeni Ayda Piyasaları Bekleyenler

Küresel piyasaların etkisinde yüksek enflasyon, resesyon endişesi, merkez bankalarının para politikalarında sıkılaşma adımları ve jeopolitik riskler yer alıyor. Ekim ayı içinde de Fed kanadından gelecek mesajların, hem doların seyrinde hem de piyasaların genelinde etkili olması beklenebilir. Fed’in ekim ayında toplantısı bulunmuyor bu nedenle Fed üyelerinin konuşmaları, ay içerisinde takip edilebilir. Dünyada yükselen bir enflasyon var. Jeopolitik riskler, enerji fiyatlarındaki dalgalanmalar enflasyonun yükselişini tetiklemeye devam ediyor. Bu nedenle başta majör merkez bankaları olmak üzere birçok ülke merkez bankası para politikasında sıkılaşmaya devam ediyor. Rusya-Ukrayna arasındaki gelişmelerde piyasaların gündeminde yerini korumaya devam ediyor. Ekim ayı için ABD ve AB’den Rusya ile ilgili gelecek açıklamaların, piyasaların seyrinde etkili olması beklenebilir. 05 Ekim tarihinde OPEC+ aylık toplantısı bulunuyor. Toplantıdan çıkacak söylemler, petrol fiyatlarının seyri açısından takip edilebilir. Yurt içinde, TCMB’nin faiz kararı 20 Ekim tarihinde bulunuyor. TCMB bu yılın son enflasyon raporunu da 27 Ekim tarihinde yayınlayacak.

Aylık Teknik Hisse Önerileri

Bu ay teknik takibimizdeki hisseler: AKCNS, ISMEN, OTKAR, PETKM

Rapor için tıklayın.

Kaynak: Gedik Yatırım Aylık Strateji Raporu