2021 Dünya’sı – Çifte Medeniyet Savaşı

Yakın dostlarımla sohbet ediyorum, bir çoğu hem Türkiye’de hem de dünyada esen fırtına şiddetindeki iyimserlik rüzgarlarını anlamakta güçlük çekiyor. Dünya henüz Covid-19’a karşı hiç bir somut başarı elde edemediği gibi, bu pandeminin uzun vadeli etkilerini yani “yara izlerini” de umursamazdan geliyor. Mütant virüs, aşının etkinliğine dayanamaz deniyor, ama bu konuda hiç bir saha araştırması yok. Zaten, aşı toplumsal bağışıklık üretinceye kadar en az 3, bazı ülkelerde 9 ay geçecek. Bu süre zarfında daha azgın bir virüse karşı tek tedbir toptan kapanma. Yani, durgunluk, ama bunu da umursayan yok.

Türkiye’de Berat Albayrak’ın yerine Lütfi Elvan-Naci Ağbal ikilisinin geçmesi çok olumlu bir gelişme, ama kış resesyonunu engellemez. Başkan Erdoğan da reform yapacaksa, hiç belli etmiyor maşallah. Bir yanda “insan hakları” diyor, öte yanda, hapse tıkacak, dava açacak muhalif kıtlığı başgösterdi. Muhalefete saygı ve tutukluluk cezasının sadece en zorunlu hallerde kullanılması prensipleri Erdoğan’ın reform çevçevesinde yok.

Kötümser değilim 2021 hususunda, ama çok temkinliyim. Bence 2021 bir geçiş yılı olacak. Ya sağlam bir 2022’nin temelleri atılır, ya da uzun soluklu bir durgunluğa kapı açılır. Geçen makalemde borç krizi olasılığından bahsettim. Bu kez de jeo-politik boyuta odaklanacağım. Farkettiniz mi, dünya iki büyük Medeniyetler Savaşı’nı birden yaşıyor. İlki, Çin ve Batı Medeniyeti arasında. Buna şimdi Rusya da eklemlendi. Batı Demokrasisi Doğu’nun otoriter rejimlerini geri püskürtmek için yoğun bir çabaya girecek. İkincisi ise bizi çok daha yakından ilgilendiriyor. Dünya dinleri Müslümanlık’la geçinemiyor. Hindistan’dan, Çin’e, Avusturya’dan Fransa’ya kadar İslamafobi almış başını gidiyor.

Bu iki Medeniyetler Savaşı ancak iki taraftan biri yenilgiyi kabul edince bitecek, bu da yıllar sürecek bir mücadele demek. “İlk perdenin” senaryosunu anlatayım şimdi.

Putin, SolarWinds yazılım programlarını hackletip 60’dan fazla ABD kamu kurumu ve dev şirkete saldırı düzenleyerek, Biden’e resmen savaş açtı. Yalnız Biden değil, Kongre’deki iki partinin sözcüleri de çok kızgın. Rusya’ya finansal yaptırımlar gelecek. Acaba enerji ürünlerine de gelecek mi, emin değilim. Ama Putin siber-sabotaj ve espiyonaja devam ederse, ABD’nin başka çaresi kalmaz.

Bir nokta daha var ki bu da bizi ilgilendiriyor. Eğer Biden Putin’e bir ders vermek niyetindeyse, Türkiye’yi yanına almak isteyecektir. Türkiye’nin cevabı da S-400’lerde gizlidir. S-400’lerde israr etmek, Mart’tan itibaren daha ağır CAATSA yaptırımları tetikleyecek. Bu yaptırımlara AB’nin de ticari taraftan destek vermesi beklenir. Bazı çelik ürünlerimize damping soruşturması açılacağı duyumu bence AB’nin isterse bize verebileceği zararı hatırlatan nazikçe bir uyarı.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ!