2021 Dünya Ekonomisi: PollyAnna’yla Kabusların Freddie’si arasında bir yerde

Bir süre yazmadım, çünkü yazamadım. 2021’de dünya ekonomisi hakkında tahminler yapma zamanı geldi, aklımda binlerce başka konu var, ama 2021 DÜNYA TAHMİNLERİ sürekli bir kabus, beynimi ve bünyemi esir aldı, “YAZ BENİ! YAZACAKSIN, BENİ YAZMAZSAN, KARA TOPRAĞIN OLACAKSIN” diye çığlıklar atıyor, tepiniyor, beynimin içinde.

Ben özgüveni %110 yapmış, 7/24 bir performatörüm, ama çılgın bir megalo-manyak değilim, olsaydım, şimdiye kadar siyasete girerdim. BabaAnnem, nur içinde yatsın Valhalla’da, bana “Oğlum” demişti, “Herkes sana ‘yanılıyorsun’ diyorsa, onlar haklıdır, sen kafayı yemişsindir”.

İşte yine o tür yol ayrımlarından birindeyim. Okuduğum herşey bana 2021’in “PollyAnna Kırlarda Çiçek Topluyor” romanında tasvir edildiği gibi ballı lokma tatlısı şeklinde geçeceğini söylüyor. Ben etrafa bakıyorum, akademik makaleler okuyorum, tam tersini görüyorum. Ya Odin, bu ne fani çile!

Okuduğum yatırım bankası ve finans basını konsensusunu şöyle özetleyebilirim:

Biden geldi, zulüm (politik belirsizlik) bitti.

Aşı geldi, salgın bitti.

Yaz gelsin, homo sapiens yine kıra-bayıra yayılıp, koklaşacak, tavşan gibi çiftleşecek.

Ya olmazsa? Aman boşver, Fed ve AMB var nasılsa, biraz daha idare ederiz.

Bu konsensus bana ters düşüyor. Bu makalede sebeplerini anlatıp, daha makul bir yol haritası çizmeye çalışacağım.

Aşı çözüm mü? Bilmiyoruz: Aşıların enfeksiyona bağışıklık sağladığı kesin, Çin ve Rus aşıları bile. Gözümü kırpmadan olurum. Velakin, bu bağışıklık ne kadar sürer, Covid-19 mütasyona uğradığında da beni korur mu, aşılı olsam da başkalarına virüs bulaştırabiliyor muyum? Tıbbın bu sorulara henüz cevabı yok, çünkü aşı yeterince insan üzerinde denenmedi ve uygulanmaya başladığından bu yana yeterli zaman geçmedi. Bir de aşı olmayı reddedenler var. Bir de zengin ülkelerin 2021’in tüm üretimini kapatıp fakir ülkeleri 2022 sonlarına kadar aşısız bırakmış olması gerçeği.

Salgın bitse de yaraları kapanacak mı? Yatırım bankası ve finans basınının biraz ötesine gidip de akademik makaleleri karıştırdığınızda (sevgili çocuklar, bu terim size yabancı gelebilir, “svipe ettiğinizde olacak”, salgının geride hastayı uzun süre normal bir organizma gibi yaşamaktan alıkoyacak sürüyle araz bıraktığını görüyoruz. İlkin, uzun süreli işsizlik zaten 2008’den bu yana sorundu, şimdi katlandı. E-siparişe, evden çalışmaya, robatların rahatlığına alışan bir toplum, düşük becerili ya da daralan endüstrilerden kovulan 100 milyonlarca insanı nasıl istihdam edecek? Edemezse nasıl besleyecek?

Yazının devamı için TIKLAYINIZ!