2021 4. Çeyrek Şirket Kâr Tahminleri / Vakıf Yatırım – (24.01.2022)

4Ç21 Kar Beklentileri

Borsa İstanbul’da 4Ç21 dönemine ilişkin bilanço sezonu bu hafta başlayacak

  • Küresel hisse senedi piyasaları, yeni yılın ilk ayı geride kalırken, Fed’in faiz artırım sayısı ve zamanlaması yanında Rusya-Ukrayna geriliminin evrileceği yöne odaklanarak zirve seviyelerinden geri çekilmeyi sürdürüyor. Vaka sayılarındaki hızlı artışın, ölüm sayılarına yansımamasının etkisiyle, salgına ilişkin endişeler ise şimdilik yatışmış görünüyor. Yurt içinde ise yılın son çeyreğinde kur tarafında yaşanan oynaklığın, otoriteler tarafından atılan adımlarla yeni yılın ilk ayında önemli ölçüde azaldığını izliyoruz.  Bilanço sezonu öncesinde Borsa İstanbul’da yükseliş hareketleri sınırlı kalırken, düzeltmeler ise daha sert hareketler eşliğinde gerçekleşiyor.
  • Yılın son çeyreğine ilişkin bilanço sezonu, 26 Ocak tarihinde Arçelik’in finansallarını açıklaması ile başlarken, bankalar tarafında ise son çeyreğe ilişkin ilk sonuçlar 1 Şubat tarihinde Akbank’ın finansalları ile görülmüş olacak. Borsa İstanbul şirketleri için konsolide olmayan sonuçların açıklanması için son tarih 1 Mart olarak açıklanırken, konsolide finansallar için son tarih 11 Mart olarak takip edilecek.

4Ç21’de net faiz gelirlerindeki artış, bankaların net karını olumlu etkileyecek

  • 2021 yılının son çeyreğinde araştırma kapsamımızda bulunan bankaların toplam net karında, çeyreksel bazda %25,4, yıllık bazda ise %174,4 yükseliş tahmin ediyoruz. Mevduat bankaları arasında, 4Ç21’de çekirdek gelirlerinde öngördüğümüz güçlü artışın katkısı ile çeyreksel bazda net karını en çok artırmasını beklediğimiz bankanın, yaklaşık 10 kat kar büyümesi ile Halk Bankası olacağını öngörüyoruz. Ayrıca net faiz gelirlerindeki artışın yanı sıra iştiraklerinden elde ettiği gelirlerindeki yükselişin etkisi ile İş Bankası’nın net karının, bir önceki çeyreğe göre %48,1 artmasını bekliyoruz.
  • 4Ç21’de araştırma kapsamımızda bulunan bankaların toplam kredi hacminde bir önceki çeyreğe göre %20,5 yükseliş beklerken, toplam mevduat büyümesinin %27,5 olacağını tahmin ediyoruz. Bu dönemde TL’deki değer kaybı, hem kredi hem de mevduat tarafındaki güçlü büyümede önemli rol oynadı. Diğer yandan, 4Ç’de bankaların TL kredilerde tüketici segmenti öncülüğünde büyüme iştahının devam edeceğini düşünüyoruz. Ayrıca son çeyrekte bankaların aktif kalitesi göstergelerinde önemli derecede bir değişim görülmeyeceğini tahmin ediyoruz.
  • 2021 4. çeyrekte kredi getiri oranlarındaki artışın yanı sıra enflasyon güncellemesi neticesinde yükselecek olan TÜFEX gelirlerinin, bankaların net faiz gelirlerini pozitif etkileyeceğini düşünüyoruz. Ayrıca 4Ç’de bankaların komisyon gelirlerinde de toparlanmanın süreceğini öngörüyoruz. Diğer yandan, döviz kurundaki artış ve önden yüklemeli bazı giderlerdeki yükseliş sonucunda araştırma kapsamımızda bulunan bankaların faaliyet giderlerinin bir önceki çeyreğe göre %35,2 artacağını tahmin ediyoruz. 4Ç’de döviz kurundaki artış nedeniyle bankaların hem net ticari kar hem de karşılık giderlerinde ciddi oranda yükselişler beklemekle birlikte, hedge uygulaması ile kurdaki bu artışın bankaların net karına etkisinin olmayacağını hatırlatalım.

 Demir-çelik, otomotiv, cam, GYO sektörü ve holdingler net kar büyümesinde ön planda olacak

  • Demir-çelik sektörü şirketlerinde (KRDMD-EREGL) satış fiyatlarındaki yüksek seyrin devamına bağlı olarak bu çeyrekte de güçlü operasyonel ve net karlılık görünümünün devam etmesini bekliyoruz. Hem kurdaki hareket hem de yurt içinde satış fiyatındaki ayarlamaların desteğinde otomotiv sektörü şirketlerinin (DOAS-FROTO-TOASO) net kar büyümelerini sürdüreceğini öngörüyoruz. Bu çeyrekte özellikle değerleme farkı gelirlerine bağlı olarak takibimizdeki GYO sektörü şirketlerinin (TRGYO-ISGYO) net karlılıklarında önemli ölçüde büyümeler görmeyi bekliyoruz. İştiraklerindeki karlılık iyileşmelerine ve kurlardaki hareketin etkisine bağlı olarak takibimizdeki holdinglerde (SAHOL-KCHOL) net karlılık büyümelerinin bu çeyrekte güçlü gerçekleşeceğini öngörüyoruz. Operasyonel tarafta marjlarda gerileme öngörsek de operasyonel olmayan gelirlerin desteğinde SISE tarafında bu çeyrekte güçlü net kar büyümesi bekliyoruz.
  • Havacılık sektörü şirketlerinde düşük sezonda THYAO haricinde (PGSUS-TAVHL) zayıf karlılıklar görmeyi beklerken, Gıda Perakende sektörü şirketlerinde (BIMAS-MGROS) Rekabet Kurulu tarafından kesilen cezaların etkisiyle düşük karlılıklar öngörüyoruz. Dayanıklı tüketim sektörü şirketlerinde (ARCLK-VESTL) bu çeyrekte farklı nedenlerden dolayı karlılıkların nispeten zayıf kalacağını öngörüyoruz.

Rapor için tıklayın.

Kaynak: Vakıf Yatırım