2019/3. Çeyrek Şirket Kâr Tahminleri / Yatırım Finansman

3Ç19’da takibimizdeki şirketlerde toplam net karın yıllık %16 artmasını bekliyoruz

3Ç19 kar dönemi önümüzdeki hafta açıklanacak TAVHL, BIZIM, EREGL ve TKFEN sonuçları ile başlayıp 11 Kasım’a kadar devam edecektir. Bu çeyrekte takibimizdeki şirketlerin net karında yıllık %16 artış bekliyoruz. Banka karlarında yıllık %23 daralma beklerken, finans dışı şirketlerin net karında yıllık %41 büyüme öngörüyoruz.

Bankalar 3Ç19: fazla önemli olmayan bir çeyrekte net karda %23 yıllık düşüş

3Ç19’un bankalar için ana trendler açısından 2Ç19’dan çok farklılaşmasını beklemiyoruz. Mevduat fonlama maliyetlerin gerilemesinin olumlu etkisi, düşen bono getirileri, yüksek seviyede kalan swap maliyetleri ve karşılık giderleri tarafından dengelenecek. BDDK’nın yapıtğı tavsiyenin ardından 46 milyarlık TL kredinin takibe alınması ve karşılık ayrılması konusunda ise bankaların bu çeyrekte izleyecekleri uygulamalar farklılıklar içeriyor. GARAN Bankalar içerisinde bu konuyla ilgili ilave karşılıkların tamamını 3Ç’de ayıracak tek banka. Bu sebeple çeyreklik bazda kar düşüşünün önemli bir kısmı GARAN tahminimizden kaynaklanıyor. Ancak bu sayede banka 4Ç19’da düşen fonlama maliyetlerinin etkisiyle net karında önemli bir iyileşme sağlayabilecek. GARAN 2,4 milyar TL’ye ulaşan serbest provizyon rezervleri sayesinde karşılık giderleri ile ilgili artışlardan en az etkilenecek banka olma özelliğini koruyor. Diğer Bankalar karşılık artışlarının bir kısmını marjların daha kuvvetli olacağı 4Ç19’da raporlamayı planlıyor. Takip ettiğimiz bankacılık hisseleri arasında HALKB bono portföyü getiri güncellemesi ve provizyon giderlerinde artış potansiyeli göz önüne alındığında karlılığı en çok baskı altında kalabilecek banka. HALKB için 3Ç19 net kar tahminimiz 329 milyon TL %4’lük özkaynak getirisine karşılık geliyor.

Finans Dışı Şirketler: Yıllık bazda FAVÖK’te %6 daralma, net karda %41 artış bekliyoruz

Takibimizdeki finans dışı şirketlerin ciro büyümesi, enflasyonda kaydedilen düşüş ve TL’nin dengelenmesi sonucu kur etkisinin sona ermesi nedeniyle bu çeyrekte -1% gibi zayıf bir seviyede gerçekleşecektir. Benzer şekilde toplam FAVÖK’te %6 daralma tahmin ederken, finans dışı şirketlerde özellikle geçen sene kur farkı giderleri nedeniyle oluşan zayıf baz etkisiyle toplam net karda %41 artış tahmin ediyoruz.

Takibimizdeki şirketler arasından güçlü operasyonel performans beklediğimiz şirketler PGSUS, MGROS, CCOLA, KOZAL ve OTKAR olarak listelenebilir. Diğer taraftan, TUPRS, EREGL, HALKB, VAKBN ve TRKCM geçen seneye göre daha zayıf sonuç açıklamasını beklediğimiz şirketlerdir.

Rapor için tıklayın.