2019/2. Çeyrek Şirket Kâr Tahminleri / Yatırım Finansman

2Ç19’da takibimizdeki şirketlerde toplam net karın yıllık %5 daralmasını bekliyoruz

2Ç19 kar dönemi önümüzdeki hafta açıklanacak TAVHL, AKBNK ve TTKOM sonuçları ile başlayıp 19 Ağustos’a kadar devam edecektir. Bu çeyrekte takibimizdeki şirketlerin net karında yıllık %5 daralma bekliyoruz. Banka karlarında yıllık %36 daralma beklerken, finans dışı şirketlerin net karında yıllık %25 büyüme öngörüyoruz.

Bankalarda çeyreklik %17, yıllık %36 net kar düşüşü; dert etmeye değer mi?

2Ç’de genel olarak kredi mevduat faiz makasında yatay seyir, swap maliyetlerinde artış ve yüksek ticari zararlara karşılık, kredi risk maliyetinde düşüşe rağmen sektör için zayıf sonuçlar öngörüyoruz. Makro dalgalanmaların yaşandığı dönemde, sermaye, likidite poziyonlarına ve büyüme potansiyeline, çeyreklik karlılık trendlerinden daha çok önem veriyoruz. Tek istisna olarak gördüğümüz varlık kalitesi sistem için önemli bir risk olmaya devam etmekle birlikte 2Ç19 için kritik bir bozulma beklemiyoruz. Piyasalarda yüksek seyreden risk iştahı tersine dönerse zayıf çeyreklik sonuçlar kar realizasyonu için bir neden olarak değerlendirilebilir, bunun dışında bankalarda kısa vadede görülen trendin 2Ç sonuçlarından bağımsız seyretmeye devam edeceğini düşünüyoruz. Diğer Türk bankalarına kıyasla, GARAN ve AKBNK’ın değerleme primleri güçlü poziyonlarını korurken 2Ç19 sonuçlarında bu iyi fiyatlanmayı etkileyecek önemli değişiklikler beklemiyoruz, her iki banka da TL10.3 ve TL7.0’lik hedef fiyatlarımıza yakın seviyelerdedir. Geçen hafta sınırlı bir yukarı potansiyeli gördüğümüz için tavsiyemizi Endekse Paralel Getiri’ye indirdiğimiz YKBNK’ın, GARAN ve AKBNK’a kıyasla değerleme iskontosunu hala adil bulmuyor ve banka sektör hisselerinde yukarı hareketin devam etmesi halinde TL3.10’luk hedef fiyatımızın işaret ettiği gibi bu iskontonun daralabileceğini düşünüyoruz. Risk iştahının yüksek olduğu bir senaryoda, değerleme iskontosu ve TL fonlama maliyetlerindeki düşüşün yılın ikinci yarısındaki karlılık üzerinde pozitif etkisi göz önüne alındığında (beklenen faiz indirimlerinin orta vadede istenilen etkiyi yaratmayarak 2020’de düşük özkaynak karlılığına neden olma riskine ragmen), HALKB da piyasanın tercih edeceği banka hissesi olabilir (mevcut hedef fiyatımız TL9.10). VAKBN TL fonlama maliyetlerinde beklenenden fazla bir düşüşten en fazla olumlu etkilenecek diğer bankadır (hedef fiyatımız TL6.30), ancak 1Ç19’un zayıf sonuçlarından sonra 2Ç19’da beklenen çeyreklik düşüş yıl sonu tahminleri için risk oluşturmaktadır. Diğer taraftan, VAKBN genel provizyonlama giderlerini azaltarak yıl sonu itibariyle piyasa beklentilerine paralel sonuçlar açıklayabilir.

Finans Dışı Şirketler: Yıllık bazda FAVÖK’te %8 ve net karda %25 büyüme bekliyoruz

Takibimizdeki finans dışı şirketlerin, zayıf TL ve artan enflasyonla, %22 gelir büyümesi açıklamasını bekliyoruz. Makro volatilitelere bağlı olarak FAVÖK büyümesinin %8 ile sınırlı olmasını bekliyoruz. Finans dışı şirketlerde özellikle 3 hissede zayıf baz etkisi nedeniyle (TTKOM, ENKAI, OTKAR) toplam net karda %25 artış bekliyoruz.

Finans dışı isimler arasından güçlü operasyonel performans beklediğimiz şirketler PETKM, KOZAL, TTKOM, PGSUS, BIMAS, OTKAR ve ENKAI olarak listelenebilir. Diğer taraftan, TUPRS, EREGL, KRDMD, DOAS ve TTRAK geçen seneye göre daha zayıf sonuç açıklamasını beklediğimiz şirketlerdir.