2019 2. Çeyrek Sektörel Bilanço Analizi / Ziraat Yatırım

İkinci Çeyrekte Toplam Kar Bir Önceki Yılın Aynı Dönemine Göre %8,2 Oranında Düşüş Kaydetti…

BİST-Tüm’de 2019 yılının ikinci çeyreğinde sektörel bazda Telekom ve Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklıkları (GSYO) sektörlerindeki güçlü kar artışını İçecek ve Dayanıklı Tüketim sektörleri takip etmiştir. Türk Telekom’un 2Ç2018’deki 869,6mn TL’lik zarardan 2Ç2019’da 434,7mn TL’ye kara dönmesi, toplam dönem karına 4,9 puan pozitif katkı yapmıştır. GSYO’larda yer alan Gözde Girişim’de ise 2Ç2018’deki 1.332,9mn TL’lik zarar 2Ç2019’da 23,6mn TL zarara gerilemiştir. Gözde Girişim 2C2018’de Şok Marketlerin halka arzı kaynaklı finansal yatırımlardan değer düşüş giderine bağlı olarak yüksek zarar kaydetmişti.

BİST-Tüm’de 2019 ikinci çeyrek finansallarını açıklamış 308 şirket bulunmaktadır. Buna göre 2Ç2019 ana ortaklık net dönem karı 2Ç2018’e göre %8,2 azalarak 24.677mn TL olmuştur.

BİST-Tüm’deki Sektörlerin Toplam Kar Artışına Etkileri (İlk Beş ve Son Beş)

 

Kaynak: Borsa İstanbul, Ziraat Yatırım

Şirket bazında Gözde Girişim ve Türk Telekom en yüksek net gelir artışı kaydeden şirketler olurken, Doğan Holding ve Halk Bankası ise 2Ç2019’da 2Ç2018’e göre miktarsal olarak BİST-Tüm toplam kar oluşumuna en olumsuz etki eden şirketler olarak ön plana çıkmıştır.

Telekom ve GSYO sektörlerini, içecek sektöründeki kar artışı takip etmiştir. İçecek sektöründe 2Ç2018’e göre 2Ç2019’da %172,8 artış kaydedilmiş ve sektör BİST-tüm toplam dönem karındaki değişime en çok katkı sağlayan 3. sektör olmuştur. Bu artışta özellikle Anadolu Efes’in geçen yılın aynı döneminin oldukça üzerinde kar açıklaması ve Coca-Cola İçecek’in karını %122 artırması etkili olmuştur.

2019 yılı ikinci çeyrekte geçen sene ikinci çeyreğe göre karını arttıran ve toplam kara en çok katkıyı yapan 4. sektör Dayanıklı Tüketim sektörü olmuştur. Özellikle Vestel, Vestel Beyaz Eşya ve Arçelik’in sırasıyla karlarının %146, %75 ve %52 arttırması toplam kar oluşumuna olumlu katkı yapmıştır.

Diğer taraftan, Savunma Sanayii toplam kara olumlu etki yapan 5. sektör olmuştur. Otokar’ın zarardan kara geçmesi ve Aselsan’ın karının geçen yılın aynı dönemine göre %19 arttırması sektörü öne çıkaran ana etkenler olmuştur.

Sektörel bazda olumlu tarafta yer almasa da holdingler kategorisinde yer alan Enka İnşaat ve Alarko Holding geçen yılın aynı dönemine göre karını en çok arttıran şirketler arasında yer almaktadır.

BİST-Tüm performansına olumlu katkı yapan şirketler arasında enerji sektöründe yer alan Ak Enerji ve havacılık sektöründe yer alan Pegasus da bulunmaktadır. Ak Enerji’de zararın azalması, Pegasus’ta ise yüksek kar artışı etkili olmuştur. Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları arasında yer alan Sinpaş GYO ve Torunlar GYO’nun da zararlarının azalması kar oluşumunda pozitif etki etmiştir.

Diğer taraftan, Büyük Bankalar BİST-Tüm içerisinde en düşük performansı sergilemişlerdir. 6 büyük bankanın, Garanti Bankası hariç, 2Ç2019 dönemi karlarında gerileme gözlenmiştir. Halkbank, Büyük Bankalar içerisinde geçen yıla göre karını en çok düşüren banka olmuştur.

2Ç2019’da Holdinglerin karında %28,1 gerileme olmuştur. Bunun sebebi Doğan Holding’in medya grubu şirketlerinin 2Ç2018’de Demirören grubuna satışı sebebiyle tek seferlik yüksek gelir kaydetmesidir. Doğan Holding’e ek olarak Sabancı Holding’in karı da bir sefere mahsus gelir/ giderlerin etkisiyle %23 oranında gerilemiştir.

Küçük ve Orta Ölçekli Bankalardan Kalkınma ve Yatırım Bankası, QNB Finansbank ve TSKB’deki kar artışları toplam kar oluşumunu olumlu yönde desteklerden, Denizbank’ın karının azalması ile Şekerbank’ın kardan zarara dönmesi kar oluşumunu olumsuz yönde etkilemiştir.

Perakende sektörü net dönem karı ikinci çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre %88’lik düşüş göstermiştir. Bu grupta yer alan Carrefoursa ve Şok Marketler’in kardan zarara geçmesi ile Teknosa’nın zararını arttırması bu sektöre negatif etki yapan unsurlardır.

2Ç2019’de Çimento sektörü 61mn TL zarar açıklamıştır. Bu sektörde yer alan Çimsa’nın geçen yılın aynı dönemine göre karını düşürmesi, Batı Çimento ve Batısöke Çimento’nun kardan zarara geçmesi sektörün performansının düşmesine yol açmıştır.

Sektörel olarak ön plana çıkmayan fakat olumsuz performans gösteren şirketler arasında Türk Hava Yolları ve Hürriyet Gazetecilik bulunmaktadır. THY’de karın azalması Hürriyet Gazetecilik’te ise kardan zarara geçilmesi kar artışını olumsuz yönde etkilemiştir.

BİST-Tüm’deki Kar Artışına En Pozitif ve En Negatif Etki Eden Şirketler (% Katkı)
Kaynak: Borsa İstanbul, Ziraat Yatırım
BİST-Tüm Karına 2. Çeyrekte En Olumlu Katkı Yapan Şirketlerin Karları
Kaynak: Borsa İstanbul, Ziraat Yatırım
BİST-Tüm’de 2Ç2019 Karını En Çok Düşüren Şirketlerin Karları
Kaynak: Borsa İstanbul, Ziraat Yatırım

FAVÖK Marjları

Aşağıdaki grafikte sektörel bazda 2Ç2019/2Ç2018 FAVÖK marjları verilmiştir. Buna göre, sektörel bazda FAVÖK marjında en yüksek iyileşme İlaç & Sağlık ile Turizm, Otel, Eğlence sektörlerinde olurken, en fazla düşüş Gelişen İşletmeler Pazarı’nda gerçekleşmiştir.

BİST-Tüm’de Sektörel FAVÖK Marjları
Kaynak: Borsa İstanbul, Ziraat Yatırım
Raporun tamamı için tıklayın.