2016/1. Çeyrek Sanayi Şirketleri Kâr Tahminleri / Oyak Yatırım

Finansal sektör dışı şirketler için ilk çeyrek kar tahminleri…

TL’nin Dolar’a karşı güçlü kalması sonucu oluşan kur farkı gelirlerinin net kara katkısı limitli olsa da, geçen yılın ilk çeyreğinin zayıf baz teşkil etmesiyle birlikte kur farkı gelirleri birinci çeyrekte şirket net karlarını etkileyen en önemli faktörlerden biri oldu. Yıllık bazda karşılaştırmada negatif etkisi büyük olan Türk Hava Yolları hariç, araştırma kapsamımızdaki banka ve finansal sektör dışı şirketler için net kar büyüme beklentimiz %48 seviyesindedir. Net kar büyümesinin önemli bir kısmı geçen yılın aynı döneminin kur farkı giderleri nedeniyle düşük kalmasından kaynaklanmaktadır. Yılın ilk çeyreğinde, Dolar’ın Euro ve Japon Yeni’ne karşı değer kaybetmesinden dolayı kur farkı giderleri nedeniyle, Türk Hava Yolları’nın 906mn TL zarar açıklamasını bekliyoruz. Şirket geçen yılın aynı döneminde 373mn TL net kar açıklamıştı. Araştırma kapsamımızdaki şirketler için gelir ve FAVÖK büyümesi beklentisi %9 seviyesinde bulunmaktadır. Gelir büyümesinin önemli bir kısmı ARCLK, FROTO, MGROS ve BIMAS gibi tüketici odaklı şirketlerden kaynaklanmaktadır. Bunun yanında, otomotiv şirketlerinin ilk çeyrekte faaliyet kar marjlarının daralmasını bekliyoruz. Solo ve konsolide bilançolar için son açıklanma tarihleri 2 Mayıs ve 10 Mayıs’tır.

Birinci çeyrekte faliyet performansında iyileşme beklediğimiz şirketler arasında TUPRS, TKFEN, AKCNS, TTRAK, PETKM, SELEC ve ULKER ön plana çıkmaktadır. Tüpraş’ta kapasite kullanımının artması karlılığı destekleyecektir. Tekfen’de hem gübre hem de taahhüt segmentlerinde yüksek büyüme ve karlılıkta iyileşme bekliyoruz. Güçlü iç talep ve maliyetlerin düşük seyretmesi Türk Traktör ve Akçansa’nın hem marjlarını hem de net karını destekleyecektir. Ethylene/Naphtha marjlarının birinci çeyrekte Petkim’in lehine hareket etmesi ile net karın 50mn TL’den 139mn TL’ye yükselmesini bekliyoruz. Asgari ücret artışının olumsuz etkisine rağmen, stok değer artışı Selçuk Ecza’nın net karını destekleyecektir. Ülker ise şirket satın alımından gelen gelir katkısı ile geçen yılın aynı dönemine göre güçlü bir ilk çeyrek karı açıklayacaktır.

İlk çeyrek karının geçen yılın aynı dönemine göre daha zayıf gelmesini beklediğimiz şirketler arasında EREGL, DOAS, ENKAI, ADANA, TAVHL, PGSUS ve AEFES bulunmaktadır. Çelik ve hammadde fiyatları arasındaki marjların daralmasından dolayı, Erdemir’in faaliyet kar marjlarının geçen yıla göre zayıf gelmesini bekliyoruz. Şubat ortasından bu yana artış gösteren çelik fiyatlarının olumlu etkisi 2. çeyrekten itibaren hissedilecektir. İç pazarda satış hacimlerinin daralması ve geçen yılın ilk çeyreğinin varlık satışı nedeniyle güçlü olması sebebiyle Doğuş otomotiv’in faaliyet kar marjında gerileme görülecektir. Taahhüt segmentinde halihazırdaki sipariş büyüklüğünün azalması ve gayrimenkul varlıklarında dolulukların ve kira gelirlerinin düşmesi sonucu Enka İnşaat’ın gelirlerinde düşüş görülecektir. Adana Çimento’nun satış hacminin geçen yılın aynı dönemine göre aynı seviyelerde kalmasını bekliyoruz. Çimento fiyatlarının ise geçen yılın altında olması sebebiyle Adana çimento’nun hem gelirlerinde hem de karlılığında zayıflama bekliyoruz. Mevsimsel olarak zayıf olan birinci çeyrekte, Tav Havalimanları ve Pegasus Hava Yolları gibi havacılık sektörü hisselerinin karlılıkları baskı altında olacaktır. Anadolu Efes’in ilk çeyrek karının ise Türkiye bira segmentindeki zayıf talep olumsuz etkileyecektir.

Raporun tamamı için tıklayın.