2016 Temmuz Strateji Raporu / Şeker Yatırım

Haziran ayında piyasalarda dalgalanma ve satış baskısı devam etti…

Mayıs ayında güçlü negatif ayrışan BIST, başbakan değişikliği sonrasında siyasi riskin azalmasıyla Haziran ayında yurtdışı ve özellikle de gelişmekte olan ülke piyasalarına paralel hareket etti. Haziran ayına 78.000 seviyelerinden başlayan BITS-100 endeksi Brexit’in gerçekleşmesiyle yurtdışı borsalardaki eğilime paralel ay içinde 74.000 seviyelerini test etti. Haziran ayında başta istihdam olmak üzere ABD’den verilerin zayıf gelmesiyle Fed faiz artırımı beklentilerinin azalmasıyla yükselen piyasalar 23 Haziran referandumundan sürpriz bir şekilde Brexit kararının çıkması sonrasında global piyasalarda satış baskısı ve riskten kaçış hızlandı.

TCMB PPK Haziran toplantısında politika faizini sabit bırakırken, faiz koridorunun üst bandını 50baz puan düşürerek %9,00’a indirdi. PPK özetindeki ifadeler aynen korundu. TCMB ekonomistlerle yaptığı toplantıda para politikasına ilişkin sadeleşme adımlarının sonuna yaklaşıldığının sinyalini verdi.

Brexit öncesinde Fed Haziran toplantısında beklendiği gibi faizi %0,25-0,50 aralığında sabit tutarken, işgücü piyasasındaki yavaşlama faizlerin sabit bırakılmasında gerekçe gösterildi. Faiz kararı oy birliği ile alındı. Fed büyüme tahminlerini 2016 ve 2017 yılı için aşağı revize ederken, 2016 için ortalama faiz beklentisini %0,875’de sabit bıraktı. Mevcut görünüm 2016 yılı için Fed üyelerinin halen 2 faiz artırımı öngördüğüne işaret ederken, 2016 yılı için bir faiz artırımı bekleyen üye sayısı 1’den, 6’ya yükseldi. Toplantı sonrası açıklama yapan Fed başkanı Yellen, ekonomik göstergelerin karışık sinyaller verdiğini ve global ekonomide kırılganlıkların devam ettiğini söyledi. Yellen, kademeli faiz artışının uygun olacağı görüşünü ise yineledi. Yellen faizi sabit tutmalarında İngiltere’deki AB referandum oylamasının (Brexit’in) etkili faktörlerden biri olduğunu söyledi. Yellen faiz artırımı için öncelikle ekonomide ivme olduğundan emin olunması gerektiğine vurgu yaparken, her toplantıda verilerin dikkatle izlenmeye devam edeceğini ve her toplantının faiz artırımı olasılığı için canlı olduğunu belirtti.

Yurtdışında Temmuz ayında Brexit kararı sonrası başta Fed olmak üzere merkez bankalarından gelebilecek adımlar ve Çin verileri başta olmak üzere global ekonomik büyümeye ilişkin göstergeler takip edilecek. Brexit etkilerin ne olabileceği ve piyasalardaki yeni fiyatlamaların nerede dengeleneceği izlenecek. Yurtiçinde TCMB’nin faiz indirimlerine devam edip etmeyeceği ve makro veriler izlenecek.

Brexit’in gerçekleşmesi sonrası piyasalarda satış baskısı ve risk alma iştahındaki düşüş Temmuz ayında da devam edebilir. Gelişmeler yurtiçi piyasalar içinde olumsuz olmakla birlikte, Brexit sonrası Fed’in faiz artırımlarını 2017ýe öteleme ihtimalinin yüksek olması ve büyük merkez bankalarından gelebilecek ek teşvik adımları ilerleyen dönemde başta Türkiye olmak üzere gelişmekte olan ülkelere tekrar fon akımı oluşmasını sağlayabilir. Bu nedenle yurtdışı piyasalarda satış baskısı devam etse de yurtiçi piyasaların Temmuz ayında yurtdışına göre daha dirençli durmasını ve kısmen pozitif ayrışmasını beklemekteyiz. Bu beklentilerin ışığında portföyümüzdeki tahvil ağırlığını %60, dövizi ağırlığını %10 ve hisse senedi ağırlığını %30’da sabit tutuyoruz.

Şeker Yatırım tarafından hazırlanan 2016 Temmuz Ayı Strateji Raporu için tıklayın.