2016 Temettü Beklentileri / Burgan Yatırım

Temettü Zamanı Yaklaşırken, 2016 Temettü Beklentileri

Halka açık şirketler 2016 yılı sonuçlarını yavaş yavaş açıklamaya başladılar. 2015 yılında yaşanan sert kur ve faiz hareketleri, kaçınılmaz olarak şirketlerin finansal performansına yansıdı ve dolayısıyla bazı şirketlerin dağıtacağı temettü miktarını da etkileyecek. Burgan Yatırım tahminleri, reel sektör şirketlerinin ortalama karının geçen yıla kıyasla 2015 yılını %8 büyüdüğüne işaret ediyor. Bankaların karlarının ise 2014 yılının çok az altında veya yatay kaldığını tahmin ediyoruz.

2015 yılında Turkcell’in ödediği bir defaya mahsus yüksek temettüyü düştüğümüzde dağıtılacak toplam rakamın 2015’te dağıtılmış temettüye paralel olmasını bekliyoruz. Bununla beraber, 2015 yılında düşen hisse fiyatları bazı hisselerde daha yüksek temettü verimliliğini destekleyecek.

Yüksek temettü verimliliği ile bilinen çimento sektörü bu yıl da geleneği bozmuyor. Çimsa (%10.2) ve Akçansa (%9.9) bu rapor için incelenen şirketler içinde temettü verimliliği ile en üst sırada yerlerini alıyor. Geçen yıl hiç temettü ödememiş olan Tupras, bu yıl en iyi temettü tutarı ve verimliliği (%8.6) vadeden şirketlerden biri. Tupras’ta yüksek temettü dağıtımının bundan sonraki yıllarda da devam etmesini bekliyoruz. Erdemir (%8.2) ve Dogus Oto (%7.8) de temettü verimlilikleriyle en ön sıralarda yeralan şirketler.

Listede dikkat çeken diğer hisseler ise; Çelebi (%5.9), TAV (%5.9), Tofas (%5.4) ve Ford Otosan (%5) olarak sıralanıyor.

Turk Telekom’un 2016 yılında dağıtacağı temettü 2015 yılına kıyasla, kur farkı zararlarının olumsuz etkisiyle önemli oranda azalacaktır. Bununla beraber, son dakika gelen bir defaya mahsus gelirin de katkısıyla hissenin yine de %4.6 temettü verimliliği ile listenin üst sıralarında olacağını söyleyebiliriz.

2016-temettu