2016 Şubat Ayı Bankacılık Sektör Kar Analizi / Yatırım Finansman

2016 Şubat Ayı Bankacılık Sektör Kar Analizi

Bankacılık sektörü net karı Şubat ayında 2,088 mn TL olarak gerçekleşti. Aylık bazda %15 düşüş gösteren net kar, kümüle olarak yıllık bazda %32 artış gösterdi. Son 12 aylık büyüme trendine baktığımızda kar büyümesi %5 seviyesinden %9’a yükseldi. Aylık özkaynak karlılığı Ocak ayındaki %11,2 seviyesinden %9,4’a geriledi. Her ne kadar mevduat maliyetlerinde ve karşılık giderlerinde aylık bazda bir miktar gerileme gözlense de, aylık kar düşüş hem menkul kıymetler hem de kredi getirilerindeki düşüşten kaynaklandı.

Aylık net faiz marjı 43 baz puan daralarak %3,5’a geriledi. TL kredimevduat faiz makası neredeyse yatay seviyede kaldı. TL kredi getirileri ve TL mevduat maliyetleri yaklaşık 60 baz puan seviyesinde geriledi. YP kredimevduat faiz makası ise YP kredi getirilerindeki daha yüksek düşüş nedeniyle 44 baz puan daralma gösterdi. Diğer yandan, TL ve YP menkul kıymetler getirileri sırasıyla 240 baz puan ve 82 baz puan geriledi. Tüfe endeksindeki aylık değişikliklerin, Tüfeye endeksli bono getirilerinde Şubat ayında düşüşe neden olduğunu düşünüyoruz. Net ticari zarar ise aylık bazda hafif düşerek, 415mn TL olarak gerçekleşti. Ticari zarar ile düzeltilmiş net faiz marjı aylık 36 baz puan daraldı.

Komisyon gelirinde yıllık büyüme Şubat ayında %6,7’ye yükseldi (Ocak: %5,5). Faaliyet giderlerindeki yıllık artış ise %9,8’den Şubat ayında %9,2’ye geriledi. Gider-gelir oranı, gelirlerdeki düşüşten kaynaklı olarak %40,6’ya yükseldi.

Sektörün takipteki krediler oranı 8 baz puan artışla %3,3’e ulaştı. Yılbaşından bu yana ağırlıklı olarak ticari kredilerden kaynaklı takipteki krediler portföyü %7,4 artış gösterdi. Bu rakam katılım bankaların hariç tuttuğumuzda %5,3 seviyesinde oluşmaktadır. Kamu bankalarındaki net takipteki kredi artışı, özel ve yabancı mevduat bankalarına göre daha sınırlı seviyede arttığını gözlemliyoruz. Aylık toplam risk maliyeti 154 baz puandan 144 baz puana geriledi.

Sermaye yeterlilik oranı 14 baz puan yükselerek %15,4 olarak gerçekleşti. Kredilerdeki zayıf büyümenin de bu artışta etkili olduğunu düşünüyoruz. Özkaynaklar altında sınıflanan menkul kıymetler portföyü 626mnTL yükselerek, 5,2 milyar TL olarak gerçekleşti.

Raporun devamı için tıklayın.