2016 Ocak Ayı Bankacılık Sektör Kar Analizi / Yatırım Finansman

Bankacılık sektörü net karı Ocak ayında 2,467 mn TL olarak gerçekleşti.

Aylık bazda %14, yıllık bazda ise %19 artış gösteren sektör karının artmasında, faaliyet giderleri ve karşılıklardaki düşüşün, gelirlerdeki düşüşten daha fazla olması etkili oldu. Aylık özkaynak karlılığı 130 baz puan iyileşme göstererek %11,2 seviyesine yükseldi. Kamu bankaları segmentindeki aylık kar daralması %21 ile özel mevduat bankalarındaki %9 daralmadan daha yüksek gerçekleşti. Öte yandan, Garanti Bankası’nın da içinde bulunduğu yabancı mevduat bankaları segmentinde ise düşük bazın da etkisi ile, ciddi bir toparlanma gerçekleşti.

Aylık net faiz marjı tüm sektör için 37 baz puan daralma gösterdi. TL menkul kıymet getirilerindeki 190 baz puan daralma ve TL mevduat maliyetlerindeki 40 baz puanlık artış, net faiz marjındaki daralmada etkili oldu. TL kredi getirileri ise sınırlı seviyede olmak üzere 11 baz puan artış kaydetti. Net ticari zarar Aralık ayındaki 1 milyar TL seviyeden Ocak ayında 536mnTL’ye gerileyerek, düzeltilmiş net faiz marjında 10 baz puan daralmaya neden oldu.

Yıllık komisyon geliri artışı Aralık ayındaki %12 seviyesinden, Ocak ayında %6’ya geriledi. Ocak ayı faaliyet giderlerindeki yıllık artış ise %10 seviyesinde gerçekleşti. Gider-gelir oranı aylık bazda 50 baz puan gerileyerek, %39,4’e indi.

Donuk krediler oranı 8 baz puan artış ile %3,2’ye yükselmesinde düşük kredi büyümesi etkili oldu. Kamu bankalarındaki donuk krediler oranı Ocak ayında yatay seviyede kalırken, özel ve yabancı mevduat bankaları için bu rasyo sektöre paralel şekilde artış gösterdi. Sektörün toplam karşılık gideri aylık bazda %23 daraldı. Aralık ayındaki anormal karşılık artışı sonrası, toplam risk maliyet oranı 207 baz puandan Ocak ayında 154 baz puana geriledi. Kredi risk maliyet oranı ise 46 baz puan düşüş kaydederek 130 baz puana geriledi. Ancak son 12 aylık dönemdeki 115 baz puanın üzerinde seyretmektedir.

Sermaye yeterlilik oranı %15,3 ile aylık bazda 34 baz puan düştü. Özkaynak altında kaydedilen menkul kıymet gelirleri ise aylık 585mnTL düşerek, 4,6 milyar TL’ye geriledi.

Raporun tamamı için tıklayın.