2016 Haziran Ayı Bankacılık Sektör Kar Analizi

2016 Haziran Ayı Bankacılık Sektör Kar Analizi

Haziran ayında aylık bazda güçlü kar artışı

BDDK verilerine göre, bankacılık sektörü net karı Haziran ayında 4,947mnTL olarak gerçekleşti. Yılın ilk yarısı net kar 19,033mnTL’ye ulaştı ve yıllık kar artışı %40 olarak gerçekleşti. 2. Çeyrekteki kar artışı çeyreksel olarak %32, yıllık bazda %56 olarak oluştu. Aylık kar artışında, diğer gelirler kalemindeki güçlü artış ve ticari zarar kalemindeki düşüş etkili oldu. Diğer gelirlerinin büyük kısmını Visa’dan kaynaklı gelirlerden ve bazı bankaların serbest karşılıkların geri çevrilmesinden kaynaklandı.

Aylık bazda düzeltilmiş net faiz marjı 18 baz puan artmasında, ticari zararın azalması etkili oldu. Kredi-mevduat faiz makası ise yabancı para kredi getirilerindeki düşüş ile daraldı. Komisyon gelirleri Haziran ayında yıllık %2 düşerken, faaliyet giderleri artışı %6 düzeyinde oldu. Gider-gelir oranı Mayıs ayındaki %41 seviyesinden Haziran ayında %32’ye geriledi.

Takibe düşen krediler oranı (NPL), takibe düşen kredilerdeki satışların etkisi ile aylık 6 baz puan düşüşle %3,3 olarak gerçekleşti. Eğer 2016 yılında takibe düşen kredilerdeki satışların olmadığını varsaydığımızda, NPL rasyosunu mevcut durumdan yaklaşık 10 baz puan daha yüksek olabileceğini hesaplıyoruz. Brüt kredi risk maliyeti 160 baz puandan 210 baz puana yükseldi. Sermaye yeterlilik oranı ise 41 baz puan artış ile %15,9’a yükselmiştir.

Visa gelirleri hariç 2Ç16 net karı çeyreksel %16 arttı

Bankaların ikinci çeyrek net kar artışı çeyreksel bazda %32 gerçekleşirken, yıllık %56 arttı. Çeyreksel bazda daha yüksek temettü geliri, diğer gelirler ve daha düşük ticari zarar bu kar artışında etkili oldu. Visa gelirlerini hariç tuttuğumuzda, çeyreksel net kar artışını yaklaşık %16 olarak hesaplıyoruz. Yabancı ve yerli özel bankaların çeyreksel kar artışı sırasıyla %68 ve %28 iken, kamu bankaları kar artışı %16 olarak gerçekleşti.

2. çeyrekte net faiz marjı çeyreksel bazda yatay kalırken, daha düşük ticari zarar ile düzeltildiğinde 13 baz puan artış kaydetmektedir. Tüfeye endeksli bono getirilerindeki düşüş, kredi-mevduat faiz makasındaki iyileşme ile telafi edilmiştir. 2Ç16’da komisyon geliri artışı yıllık %8 iken, faaliyet giderindeki artış %6 seviyesinde gerçekleşmiştir. Takibe düşen krediler oranı çeyreksel bazda %3,3 ile yatay kalmıştır. Kredi düşüş karşılığı ise 1Ç’deki 138 baz puandan 2Ç’de 146 baz puana yükselmiştir.

Rapor için tıklayın.