2015/4. Çeyrek Sanayi Şirketleri Kâr Tahminleri / Oyak Yatırım

4. Çeyrek finansalları için kar sezonu, 28 Ocak’ta TSKB ile başladı, gelecek hafta bankalarla beraber Turk Telekom, Tofas ve Arçelik ile devam edecek. Konsolide ve konsolide olmayan finansalların son açıklanma tarihleri ise 10 Mart ve 29 Şubat.

4. Çeyrekte sanayi şirketlerinden bazılarının düşük baz etkisi sayesinde yıllık bazda olumlu sonuçlar açıklamasını bekliyoruz. Bu hisselerden ön plana çıkanlar TUPRS, BIMAS, BIZIM, TOASO ve TKFEN. Büyük ölçüde geçen sene son çeyrekteki baz etkisi sebebiyle araştırma kapsamındaki şirketlerin toplam VAFÖK’ünün yıllık bazda %36 büyümesini bekliyoruz. Yıllık bazda net kar büyümesinin ise %65 olarak gerçekleşecek olmasında da kur farkı gelirlerinin yadırganamayacak bir payı olacak. Geçen senenin aynı çeyreğine göre, Türk Lirası Dolar ve Avro karşısında sırasıyla %20 ve %11 değer kaybetmesine rağmen, bir önceki çeyreğe göre Türk Lirası’nın Dolar ve Avro karşısında %5 ve %8 değer kazanması şirket karlarını olumlu etkiledi.

Tek seferlik karların ve baz etkisinin dışında, çimento hisseleri, THYAO, TUPRS, AYGAZ, ULKER ve OTKAR’ın güçlü faaliyet performansı göstermesini bekliyoruz. THYAO’nun düşük petrol fiyatları ve petrol dışı birim maliyetlerini düşürmesi sonucunda, zayıf sezon ve düşük yolcu verimine rağmen kar marjlarinda iyileşme bekliyoruz. Buna rağmen, THYAO’nun net karı, kur etkisi nedeniyle geçen senenin aynı çeyreğine göre düşüş gösterecek. ULKER’in 4. çeyrekte faaliyet karlılığını koruyacağını öngörüyoruz. Kur kaynaklı finansal gelirler ve nispeten düşük efektif vergi oranı net karı destekleyecektir. OTKAR’ın son çeyreğe kayan teslimatlar sayesinde %54 satış büyümesi elde etmesini ve faaliyet karını %39 artırmasını öngörüyoruz. TUPRS’a baktığımızda, RUP ve olumlu seyreden rafineri marjlarının olumlu etkisini gözlemlemeyi bekliyoruz.

Negatif tarafta ise, AEFES ve CCOLA için konsolide bazda daha zayıf marjlar öngörüyoruz. Çelik fiyatlarındaki düşüş EREGL ve KRDMD’in marjlarında baskı yaratacak, ama kur farkı kazancı KRDMD’nin karına olumlu yansıyacak. TKNSA, rekabetin ve kur kaynaklı artan kira giderlerinin de etkisiyle marjların geçen senenin altında kalacağını öngörüyoruz. PGSUS’un karını hedge kaynaklı giderler ve düşük yolcu verimi baskılayacak.

Rapor için tıklayın.

OYAK Yatırım Araştırma