2015’te Otomotiv Sektörü / Garanti Yatırım

Garanti Yatırım 2015 Mali Piyasalar Stratejisi Raporu’nda OTOMOTİV SEKTÖR ANALİZİ ve ÖNE ÇIKAN OTOMOTİV HİSSELERİNE de yer verdi:

– 2014 yılında yaşanan yüksek daralmanın ardından 2015 yılında iç talepte %7.6 büyüme ile 795bin adetlik bir pazar büyüklüğü bekliyoruz. Binek araç ve ticari araç pazarı tahminimiz ise 765 bin adet olup yıllık %8 büyümeye işaret etmektedir. 2015 yılında GSYIH’de %4 büyümenin ve tüketici güvenindeki iyileşmenin de katkısıyla daha iyi bir talep ortamı bekliyoruz. Son iki yıldır özellikle ticari araç satışlarında yaşanan daralmanın 2015 yılında kendini çift haneli büyüme (%12) olarak göstermesini bekliyoruz. 2015 yılı hafif ticari araç (HTA) pazar tahminimiz 182bin adet civarında seyrediyor.

– Avrupa pazarında 2014 yılında yaşanan iyileşmenin ardından 2015 yılında daha yavaş bir büyüme bekliyoruz. Avrupa’da, 2007 yılından beri devam eden talepteki düşüşün ardından, 2014 yılı, talebin %6 büyüdüğü bir yıl olmuştur. 2015 yılı için Avrupa’da büyüme beklentilerinin düşük tutulmasının ardından, ihracat talebinin 2015 yılında kendini daha sakin bir şekilde göstermesini bekliyoruz. Yine de İngiltere, İspanya ve Almanya gibi pazarlarda ortalamaların üzerinde büyümeler yaşanabilir.

– Araştırma kapsamımızdaki şirketler içerisinde Ford Otosan’ı diğerlerine tercih ediyoruz. Ford’un araç portföyüne kattığı yeni ticari aracı Courier ve Yeni Transit hem satış adetleri hem de karlılık açısından 2014 yılının ikinci yarısında Şirket’e olumlu katkıda bulunmuştur. Ford Otosan’ın yoğun yatırım programının tamamlamış olması da nakit akışı açısından olumludur. Buna karşılık Tofaş’ın 3 yeni aracını içeren yatırımına başlamış olması nakit akışı üzerinde baskı yaratabilir.

Garanti Yatırım Araştırma

Garanti Yatırım 2015 Mali Piyasalar Stratejisi Raporu’nun tamamı için tıklayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir