2015 Ekonomi Beklentileri / ATIG Yatırım

ATIG Yatırım 2015 Piyasa Öngörüleri

2015 yılına başlangıç yapmaya hazırlanan piyasalarda özellikle ülkelerin makro ekonomik politikaları ön planda olacak. ABD ve İngiltere cephesinde 2015 yılında faiz artırım süreçleri ve beklentileri ön planda olacakken, Avrupa’da ilave teşviklere gidilip gidilmeyeceği sorgulanacak.

Sene içerisinde yazmış olduğumuz raporlarda ilk faiz artışının İngiltere Merkez Bankası’ndan gelmesini beklediğimizi açıklamıştık. Makro ekonomik veriler ön planda olmak koşuluyla şu anki görünümü dikkate aldığımızda 2015 yılının ilk yarısından sonra İngiltere Merkez Bankası’nın faizlerde kademeli bir artışa başlamasını bekliyoruz. 2015 üçüncü çeyrekte ise ABD Merkez Bankası’ndan faiz artışı gelmesini bekliyoruz.

Türkiye tarafına bakacak olursak petrol fiyatlarındaki gerilemenin devam etmesi durumunda cari açık ve enflasyonun gerilemesi beklenebilir. TCMB tarafından yapılan her açıklamada enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisinin yataya yakın tutulmak suretiyle para politikasındaki sıkı duruşun sürdürüleceği söylemi tekrarlanmaktadır. 2015 yılında hem petrol fiyatlarındaki gerileme hem de baz etkisinin katkısıyla enflasyonda da düşüş beklemekteyiz. Bu gelişme yeni senede Merkez Bankası’nın faiz indirimi konusunda elini rahatlatacaktır.

ATIG Yatırım’ın hazırladığı “2014 Türkiye Görünüm Raporu ve 2015 Beklentilerimiz” raporunun tamamı için tıklayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir