2015’te Demir ve Çelik Sektörü / Garanti Yatırım

Garanti Yatırım 2015 Mali Piyasalar Stratejisi Raporu’nda DEMİR ve ÇELİK SEKTÖR ANALİZİ ve ÖNE ÇIKAN DEMİR ve ÇELİK HİSSELERİNE de yer verdi:

– 2015 yılında daha fazla üretim beklentisi. Türkiye’nin çelik üretimi 10A14’te yıllık 0.9% daralarak 28.43mn ton olmuştur. 2014 yılında toplam çelik üretiminin yıllık olarak değişmeyerek 34.5mn ton olmasını bekliyoruz. 2015’te ise daha yüksek GSYH büyümesi, özellikle altyapı ve kentsel dönüşüm ile inşaat sektörünün desteği ile ihracata dayalı daha güçlü talep beklentimizle, çelik üretiminin yıllık %3 artmasını öngörmekteyiz.

– Düşen hammadde maliyetlerinden entegre çelik üreticileri olumlu etkilenmişlerdir. Entegre Çelik Üreticileri (EÇÜ) demir cevherini, Elektrik Ark Ocağı (EAO) ile üretim yapanlar ise hurdayı temel hammadde olarak kullanmaktadırlar. Düşen demir cevheri fiyatlarına karşılık göreceli güçlü hurda fiyatları EÇÜ’ne, EAO ile üretim yapanlara göre rekabet avantajı sağlamıştır. 2015’te demir cevheri ve kok kömürü fiyatlarında sert bir yükseliş beklemiyoruz. Hurda fiyatının bir miktar daha aşağı gelmesini olası görmekle birlikte EAO ile üretim yapanlar için bir rekabet avantajı oluşturmayacağını, mevcut hammadde fiyatlarının EÇÜ’yü desteklemeye devam edeceğini düşünüyoruz.

– Fiyatlama en önemli kaygı unsuru. Çin’in çelik üretimi 10A14’te 651mn ton olarak gerçekleşirken, yıllık bazda %4.7 artmış ve dünya çelik üretiminin yaklaşık yarısını oluşturmuştur. EÇÜ, düşen hammadde maliyetlerine karşın daha dayanıklı ürün fiyatlarından olumlu etkilenirken, son dönemlerde Çin’den gelen ucuz çelik ürünleri, fiyatları, özellikle daha düşük katma değerli üreticiler için daha çok baskı altında tutmaya başlamıştır. 3Ç14’ten itibaren, HRC fiyatları %12, CRC fiyatları %6 ve inşaat demiri fiyatları %15 gerilemiştir. Hükümet’in yeni tedbirler almaması halinde, fiyatların yurtiçi üreticiler için daha zorlayıcı olabileceğini düşünüyoruz.

Garanti Yatırım Araştırma

Garanti Yatırım 2015 Mali Piyasalar Stratejisi Raporu’nun tamamı için tıklayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir