2014 Piyasa Beklentileri / Garanti Yatırım

MALİ PİYASALARDA GÖRÜNÜM

2014 yılında gündemimizde iki önemli gelişme var; global sermaye akımlarının yönü ve seçimler. 2014’e dış kırılganlıklarımızın yüksek olduğu ve yükselen ekonomilerin global merkez bankalarının alacağı kararlarla şekilleneceği bir ortamda giriyoruz.

• 2013 başında öngördüğümüz %4 büyümenin yakalanacağını düşünüyoruz. 2014 yılında ise kur ve faizde yaşadığımız dalgalanmanın etkisini, iç talepte daha belirgin görmeyi beklediğimizden; 2014 yılında oldukça düşük, %2.5 seviyesinde bir büyüme öngörüyoruz.

• Enflasyon beklentimiz 2013 sonu için %7.5, 2014 sonu içinse %6.7 seviyesinde.

• 2014 yılına GSYH’nin %8’i bir cari açıkla giriyoruz. 2014 sonu cari açık/GSYH beklentimiz ise %6.3. Finansman tarafı kritik; Türkiye’nin global sermaye akımlarındaki değişime ekonomik açıdan nasıl ayak uyduracağını yakından takip ediyor olacağız.

• En güçlü kalemimiz ise bütçe dengesi ve hedeflerin tutması. 2014 yılı seçim yılı olmasına rağmen bütçe tarafında piyasaları rahatsız edecek herhangi bir gelişme beklemiyoruz.

Peki yatırımcılar belirsizliklerin ve kırılganlığın yüksek olduğu bu dönemde ne yapmalı?

BİST 100 endeksi için 2014-sonu hedef değerimiz 84,600, %15 artış potansiyeline işaret etmektedir.

• Artan fonlama maliyeti ve yeni regülasyonlar bankaların karlığı üzerinde baskı yaratırken; finans dışı şirketler görece düşük büyüme ortamında zorlanacak.

• 2013 yılında dolar bazında %18 değer kaybeden BİST için 2014’ün özellikle ilk yarısında oynaklığın devam edeceğini ve yükselişlerin sınırlı kalacağını tahmin ediyoruz. 70,000 altındaki seviyelerin ise tarihi ortalama değerlemelere göre artan iskontolar ile alım fırsatı yaratacağını düşünüyoruz.

TL’de yılın ilk aylarında olumlu bir seyir beklemiyoruz çünkü global sermaye akımlarının eskisi kadar destekleyici olmayacağını düşünüyoruz.

• Ancak TCMB’nin daha fazla değer kaybı karşısında atacağı adımlar da şu ana göre daha sert olacaktır.

• Bir süre sonra dövizden TL’ye geçiş için uygun fırsatlar oluşacağını düşünüyoruz. $/TL için 2014-sonu tahminimiz 2.04, €/TL için ise 2.73’tir.

Mevduat yine cazip. Tahvil piyasasında kısa vadelerde TCMB belirleyici, uzun vadelerde de ABD tahvil faizleri ile hareket edeceğiz.

• TÜFE’ye endeksli ve değişken faizli tahviller 2014 için favorimiz.

• Yıl sonuna doğru ise enflasyondaki gerileme ve ekonomideki yavaşlama ile faizlerde tekrar düşüş bekliyoruz. Gösterge tahvil faizinde 2014 sonu beklentimiz %8.0 bileşik seviyesi.

Portföyünün bir kısmını dövizde değerlendirmek isteyen yatırımcılar için eurobondlar yine en cazip seçenek. Avrupa’da parasal genişleme söylemi korunduğu sürece EUR cinsi tahviller daha cazip olacak. 

Altında 2014 sonu beklentimiz 1,350 dolar/ons seviyesinde.

FED aksiyonları altın üzerinde baskı yaratmaya devam edecek ancak merkez bankalarının piyasalara likidite sağlamaya devam etmeleri ve düşük faiz ortamının küresel çapta korunacak olması altın fiyatlarını destekleyecek.

Garanti Yatırım Araştırma

Mali Piyasalar Stratejisi – 2014 Raporu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir