2012 Mayıs / Euro Bölgesi Enflasyon Oranı

Euro Bölgesi’nde enflasyon Mayıs ayında, ekonomik yavaşlamanın yoğunlaşma işaretleri göstermesi ile birlikte, ekonomistlerin beklediğinden daha fazla yavaşladı ve bir yılı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.

17 üyeli Euro Bölgesi’nde enflasyon oranı Mayıs ayında yıllık bazda yüzde 2.4 düştü ve Şubat 2011’den bu yana en düşük seviyesine indi. Bu veri Nisan ayında yüzde 2.6 seviyesindeydi. Bloomberg News’un anketine katılan 32 ekonomistin tahmnlerinin medyanına göre, enflasyonun Mayıs ayında yüzde 2.5 seviyesinde çıkması bekleniyordu.

Ham petrol fiyatları son iki ayda yaklaşık yüzde 16 düştü ve bu durum, enflasyon baskılarının azalmasını sağlarken, Yunanistan’daki sonuçsuz seçimler sonrası euronun dağılacağına yönelik endişelerin artmasının ardından Avrupa Merkez Bankası’na büyümede odaklanma konusunda daha fazla imkan tanıdı. Avrupa ortak para birimi dolar karşısında bu hafta son iki yılın en düşük seviyesine yaklaştı ve Avrupa’da ekonomik güven endeksi Mayıs ayında ekonomistlerin beklediğinden daha fazla geriledi.

Londra’da IHS Global Insight ekonomisti Howard Archer, veri öncesi yaptığı açıklamada, “Yunanistan krizinin belirsizliği artırdığı bir ortamda büyümeyi destekleme ihtiyacı ve ekonomik aktiviteye yönelik aşağı yönlü risklerin artması, Avrupa Merkez Bankası’nın üzerinde faizi yüzde 1’in altına beklenenden daha önce çekme baskısını artırıyor” dedi ve “Politika yapıcılar, Yunanistan seçimlerinde ve daha sonrası ne olduğunu ve ayrıca kısa vadeli büyüme ve enflasyon gelişmelerini görmek için beklemede kalacak” değerlendirmesinde bulundu.

Enerji gibi volatil maliyetlerin dışarıda bırakıldığı çekirdek enflasyon ise Nisan ayındaki yüzde 1.6 seviyesini korudu. İstatistik Ofisi, Mayıs ayı enflasyonunun ayrıntılarını gelecek ay açıklayacak.

Kaynak: www.bloomberght.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir