Dolar mı, euro mu, altın mı?

Risk profiline göre değişen öneriler TL ağırlıklı mevduat, bono, tahvil gibi varlıklarda yoğunlaşırken, dövize yatırımı pek öneren yok. Borsada ise ikinci yarıda alım tavsiye ediliyor.

Hem dünya ekonomisinden gelen olumsuz sinyaller hem Ortadoğu bölgesinde yoğunlaşan jeopolitik riskler önümüzdeki aylarda para piyasalarını şekillendiren en önemli etkenler olacak. Belirsizliklerin ağır basacağı ortamda yatırımcıların da kafası karışık. Anaparayı hem artan enflasyon riskine karşı korumak hem de enflasyonun üzerinde getiri elde etmek her geçen gün daha da önem kazanıyor. Nereye yatırım yapmalı? Mevduat mı altın mı cazip? Yoksa hisse senedi veya dövize mi yatırım yapalım?

Akbank Baş Ekonomisti Fatma Melek, Ata Yatırım Baş Ekonomisti Nurhan Toğuç, İş Yatırım Araştırma Direktörü Serhat Gürleyen,  Anadolu Yatırım Stratejisti Halil Reçber ve Unicredit Menkul Değerler Ekonomisti Güldem Atabay’a Akşam’ın sorularını yanıtladı.

İkinci yarıda TL değerlenir

Akbank Başekonomisti Fatma Melek:

MEVDUAT: Bono-mevduat faizleri yılın ilk yarısında mevcut seviyelerde kalacak. İlk yarıdan sonra enflasyondaki gelişmelere ve gerilemeye paralel olarak faizler geriçekilebilir.
DÖVİZ:  TL’nin değerindeki dalgalı seyir ilk yarıda sürebilir. AB’de 2. yarıda başlayacak bir iyileşme senaryosunda TL dolara karşı şu anki seviyelerine göre değer kazanabilir.
BORSA: İMKB ilk yarıda AB bölgesinden kamu borçlanmaları, büyüme vb. konularda gelebilecek olumsuz haber ve veri akışından etkilenebilir. Ancak ikinci yarıdan sonra AB’de ekonomik görünümümün nispi olarak iyileşmesi ve ABD’den gelebilecek bir parasal genişlemenin hisse senedi piyasalarını destekleyeceğini öngörüyoruz.
SEPET ÖNERİSİ: Risk ve getiri profiline göre yatırım tercihleri yapılabilir.

Yatırım araçlarında 2012  beklentileri

MEVDUAT: Faizler İlk yarıda yüksek  seyreder.  Bu seviyelerden parasını mevduata, bonoya yatıran karlı çıkar.
DÖVİZ: Döviz borcu olmayan döviz almasın. İkinci yarıda dünya ekonomilerindeki toparlanma beklentilerne paralel dolar TL’nin yıl sonu 1.75’e kadar gerilemesi bekleniyor.
BORSA: Dalgalanmalar yüksek olacak. İlk  yarıda sert hareketler görülebilir. Endeksin 48.000-55.000 bandında seyredeceği tahmin ediliyor.
ALTIN: Yeni zirveler  zor. Altın fiyatlarında süreç aşağı yönlü olacak. Yıl içinde 1.300 dolarlar görülebir, yıl sonu altın onsu 1.550’ler civarında olacak.

İlk yarıda yüzde 70 TL araçlar, yüzde 30 döviz

UniCredit Menkul Değerler Ekonomisti Güldem Atabay:

‘Faizler ilk yarıda yüzde 11-12 aralığı içinde kalacak. İlk yarıda yüzde 70 bono, mevduat gibi TL araçlar, kalan %30 da döviz olarak tutulabilir. Yılın üçüncü çeyreğinin sonlarından itibaren %20 borsa, yüzde 50 TL araçlar ve yine %30 döviz düşünülebilir. ‘

Dövizden uzak durun

Ata Yatırım Baş Ekonomisti Nurhan Toğuç:

DÖVİZ: Parasal genişlemenin doların değerini düşüreceğini bekliyoruz. Döviz önermiyorum.
ALTIN: Altın eski zirveleri görmez.
BORSA: Global sermaye Malezya, Türkiye, Endonezya gibi ülkelere akacak. Yıl sonu endeks beklentimiz 65-68 bin.
SEPET ÖNERİSİ: Yüzde 30 mevduat tutulabilir. Yüzde 10 altın, yüzde 10 bono, yüzde 50 hisse.

PORTFÖYDE ALTIN OLMALI

ALTININ değerini etkileyen birkaç  faktör var: Euro/dolar paritesi, enflasyon, merkez bankalarının parasal genişlemesi ve güvenli liman özelliği. Önümüzdeki dönemde güvenli liman etkisi ve FED’den beklenen yeni bir  yüksek hacimli miktarsal genişleme altının yükselişini destekleyecek. Risk-getiri profilinden bağımsız her yatırımcı portföyünde bir miktar altın çeşitlendirmesi yapabilir.

İş Yatırım % 50-60 mevduat önerdi

İş Yatırım  Araştırma Direktörü Serhat Gürleyen:

TL-MEVDUAT-BONO: Kredi büyümesinin mevduat artış hızından fazla olması ve dış kaynağın azalması tehdidi mevduat faizlerini yüksek tutabilir. Yıllık getiri beklentisi yüzde 9. Portföylerde yüzde 50-60 mevduat tutulsun.
ALTIN:  Küresel risk iştahının bozulduğu bir senaryoya karşı portföylerde altına yer veriyoruz. Portföyde yüzde 5-10 arası alınabilir. Yıllık getiri beklentimiz yüzde 11.
BORSA: Yüzde 18 yıllık getiri beklentisi var. Borsaya yatırım için endeksin 50 binin atına gevşemesini bekliyoruz. İMKB’de 12 aylık endeks hedefimiz 65 bin.
DÖVİZ: Döviz cephesinde yaşanabilecek oynaklığa karşı yılın ilk aylarında portföylerde sınırlı miktarda döviz taşınabilir. Yıl sonu için doları 1.79 TL bekliyoruz.

2012 borsa yılı olacak

Anadolu Yatırım Stratejisti Halil Reçber:

MEVDUAT: Faizler yüksek bence yatırım yapılabilir. Yıl sonuna doğru enflasyondaki düşüşe paralel faizler de düşecektir.
DÖVİZ: Uzak durmak lazım.  Yıl sonu dolar beklentim 1.80’ler civarında.
ALTIN: Yıl sonu altın onsu 1550’ler civarında olacak.  Altın fiyatlarında süreç aşağı yönlü olacak. Yıl içinde 1300 dolarlar görülebir.
BORSA: Uygun bir yatırım. En kötü görüldü. Ciddi fırsatlar var. Bence bu sene borsa yılı olacak.

Kaynak: www.gazeteport.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir