2. çeyrek büyüme yüzde -8.6

Sektörlerin önemli bir kısmının ‘Kovid-19’ küresel virüs salgını nedeniyle ne ölçüde bir üretim kaybı yaşadıklarını, ne ölçüde zararları olduğunu henüz netleştirememiş olsak da, imalat sanayi ve toplam sanayi üzerinden yapabileceğimiz kaba bir tahmin, tarım sektörünün de büyük bir kırılma yaşamaması koşulu ile, 2020’nin 2. çeyreğinde Türkiye Ekonomisi’nin, yüzde 70 olasılıkla, yüzde -8.05 ile yüzde -9.2 arası, orta noktası yüzde -8.6’lık bir daralma yaşamış olabileceğine işaret ediyor. Tarım ve hizmetler sektöründeki kayıpların tahminlerimizden daha ağır olması durumda ise, 2020’nin 2. çeyreği için GSYH’daki daralma yüzde -13.67 ile 17.46 arasında bir oranı bulabilir.

Şu ana kadar açıklanan ülkelerin 2. çeyrek GSYH reel büyüme hızı verilerine baktığımızda, mevsimsellikten arındırılmış olan bir önceki yılın aynı çeyreğine göre, tüm Avrupa Birliği’nde daralma yüzde -14.1’e, Euro Bölgesi’nde ise yüzde -15’e ulaşmış durumda. Aynı oran, İspanya için yüzde -22.1, İngiltere için yüzde -21.7, Fransa için yüzde -19, İtalya için yüzde -17.3, Almanya için ise yüzde -11.7 düzeyinde. Amerika Kıtası’na gittiğimizde ise, Meksika’nın yüzde -19, Kanada’nın yüzde -13.5, ABD’nin ise yüzde -9.5’lik bir daralma yaşadıkları görülüyor.

Buna karşılık, uzunca bir süredir dünyanın tedarik merkezi konumunda olan Asya’ya baktığımızda, Endonezya’nın yüzde -5.4, Güney Kore’nin ise yüzde -3 daralma yaşadığı gözlenirken, Çin’in ise 2. çeyrekte yüzde 3.2 büyüme yaşadığı görülüyor. Japonya ise, 2. çeyrekte gerçekleşen yüzde -27.8’lik daralmayla bir hayli ayrışmış durumda. Bu oran, Japonya’nın 1955’den beri gördüğü en kötü oran. Çin ve Asya ekonomileri küresel virüs salgının etkilerini bertaraf etmeye çalışsalar da, onlara bekleyen bir başka risk de küresel tedarik zincirindeki yeni arayışlar.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ!