108,200 seviyesinin teknik analiz açısından olarak önemi

Nuri Sevgen – 09.02.2017

Klasik kuraldır: Temel analiz potansiyel değeri, teknik analiz de zamanlamayı göstermesi açısından bir yatırım sürecinin olmazsa olmazıdır. Ancak yüksek kaldıraç oranı ile kısa süreli trade ediyorsanız teknik analizin ne olduğu, arkasında hangi mantığın yattığını bilmeden piyasalardaki dalgalar arasında zorlanırsınız.

“Teşbihte hata olmaz” derler. Bu deyişten hareketle; teknik analiz bilmeden kısa süreli ve yüksek kaldıraçla trade okyanusun ortasında, pusulasız şekilde kasırganın ortasında yol bulmaya çalışmaya benzer.

Yani demem o ki; arz-talebi analiz edeceğim ve arz – talep analizi de grafikle en kolay teknik analizde anlaşılabilir.

Girizgahı uzatmadan sadede gelirsek; konumuzun kahramanı BİST30 yakın vadeli sözleşmenin aşağıdaki günlük datalardan oluşan fiyat grafiği. Grafikte siyah renkte görülen yükselen trend kanalı alt bandı (kırmızı okla işaretli) 108,200 civarından geçiyor.

Bu nedenle, bugün için 108,200 civarından geçen bu yükselen trend alt bandı kritik önemde dikkatle izlenmesi gereken seviye olarak dikkatle takip edilmelidir. Bu seviyenin altında kalınması 107,000 ve 104,500 seviyelerini aşağıda hedef haline getirebilir.

Diğer taraftan 108,200 üzerinde tutunmanın başarılı olması; kanal içindeki hareketin sürmesine neden olacaktır. Böyle bir durumda da kanal üst bandı potansiyel hedef olacaktır.

Kanal üst bandı nereden geçiyor? Onu da size bırakıyorum…

Dr. Nuri SEVGEN
Yatırım Finansman Menkul Değerler A.Ş.
Yatırım Danışmanlığı Müdürü